Početak Gradske vesti Predsednica Gojković se sastala sa predsednikom Matice srpske Draganom Stanićem

Predsednica Gojković se sastala sa predsednikom Matice srpske Draganom Stanićem

20
0

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković posetila je danas Maticu srpsku i održala sastanak sa njenim predsednikom, prof. dr Draganom Stanićem, kako bi razgovarali o daljim pravcima saradnje i podrške radu ove važne kulturne institucije.

Na sastanku su razmatrani zajednički projekti sa posebnim naglaskom na očuvanje srpskog jezika i kulture, kao i saradnja u oblasti kulture i izdavaštva.

Takođe, razgovarano je o obeležavanju dva važna jubileja koje Matica srpska proslavlja 2025. i 2026. godine.

„Sledeće godine obeležavamo dva veka od prvog izdanja Letopisa Matice srpske. Zatim, 2026. godine, obeležavamo 200 godina rada Matice srpske, jedne od najvažnijih institucija za srpski narod i očuvanje našeg kulturnog i nacionalnog identiteta“, izjavila je predsednica Gojković nakon sastanka.

Gojković je predložila formiranje počasnog i organizacionog odbora za proslavu ovih jubileja, na čijem čelu bi bio predsednik Srbije, jer ove važne godišnjice treba obeležiti na državnom nivou.

„Rad Matice srpske je važan za ceo srpski narod, ne samo u Srbiji, već i na svim prostorima gde naš narod živi“, naglasila je Gojković, dodajući da Matica srpska najbolje oslikava zajedništvo i da je zato važno da svi zajedno – Republika Srbija, Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad, podrže njen rad.

Na sastanku je bilo reči i o izgradnji novog objekta koji će služiti kao magacin Biblioteke Matice srpske, dok će jedan deo biti namenjen za potrebe Matice.

Predsednik Matice srpske, Dragan Stanić, informisao je Gojković o planiranim aktivnostima i pripremama za proslavu važnih jubileja, naglašavajući da oni treba da se obeleže dostojanstveno.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski, direktor Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, potpredsednici i generalni sekretar Matice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here