Početak Gradske vesti Predstavljanje programa 81. godišnjice novosadske racije

Predstavljanje programa 81. godišnjice novosadske racije

22
0

Članovi Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije održali su konferenciju za novinare, dok su govornici bili predsednik Odbora Miroslav Ilić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark. Pomen žrtvama Novosadske racije biće održan u ponedeljak, 23. januara u 12 časova na Keju žrtava racije, kod spomenika „Porodica“.

Kao i svake godine, već tradicionalno, događaj će početi obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, potom će uslediti pomen Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Nakon protokolarnog polaganja cveća, članice Kola srpskih sestara će deliti kolač i koljivo prisutnim sugrađanima, a na kraju će biti održan pomen žrtvama na novosadskoj plaži Štrand kod spomen-ploče„, rekao je Miroslav Ilić i dodao da će ove godine novina biti to što će u protokolu polaganja cveća učestvovati i predstavnici gradova stadalnika države Srbije.

Tokom skoro deset godina rada Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije uspostavljen solidan kontinuitet koji je rezultirao dobrim i konkretnim radnjama, obezbedilo izgradnju Memorijalnog centra posvećenog žrtvama pogroma u Bačkoj 1942. godine.

Prema rečima Štarka ove godine će se Jevrejske opštine iz Pančeva, Kikinde, Subotice, Zrenjanina, Beograda, kao i Savez jevrejskih opština pridružiti protokolu polaganju venaca.

U ovoj tužnoj situaciji, raduje me to što će doći i predstavnici gradova stradalnika u Drugom svetskom ratu, pa kada posmatramo sve to, dobijamo sliku da smo svi zajedno, prvo u tuzi i sećanju na naše nesrećno preminule i nevine žrtve, ali i da smo svi zajedno ujedinjeni i složni da se takav pogrom više nikada ne ponovi. Izgradnja Memorijalnog centra je izuzetno važan čin koji Novi Sad duguje nevinim žrtvama pogroma i time kao zajednica, društvo, grad i država šaljemo još jednu snažnu poruku da se ovakve stvari nikada ne smeju zaboraviti i da se ne smeju ponoviti“ – rekao je Mirko Štark i dodao da će se raditi na tome da se termin racija zameni terminom pogrom koji je mnogo ispravniji izraz za ono što se desilo u Novom Sadu 1942. godine.

Novi Sad, 19. januar 2023. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here