Početak Gradske vesti Predstavljen Program Obeležavanja 82. Godišnjice Pogroma u Novosadskoj Raciji

Predstavljen Program Obeležavanja 82. Godišnjice Pogroma u Novosadskoj Raciji

13
0

**Obeležena godišnjica Novosadske racije: Pomenu žrtvama i otvaranje spomen-ploče**

Članovi Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije održali su konferenciju za novinare, najavljujući centralni događaj 23. januara na Keju žrtava racije, kod spomenika „Porodica“. Predsednik Odbora, Miroslav Ilić, istakao je saradnju Grada Novog Sada, Jevrejske opštine i Eparhije Bačke u organizaciji ovog događaja.

Milenijumska tradicija sećanja na žrtve Pogroma u Novosadskoj raciji nastavlja se i ove godine. Grad Novi Sad, Jevrejska opština i Eparhija Bačka organizovali su zajednički pomen, koji će biti održan 23. januara u 12 časova na Keju žrtava racije. Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, će otvoriti događaj, dok će Eparhija Bačka predstavljati Episkop gospodin Irinej.

Ove godine, 22. januara, biće otkrivena i treća spomen-ploča posvećena žrtvama Pogroma, na Uspenskom groblju. Protojerej Vladan Simić najavio je i prezentaciju Spomenice o Pogromu, koja će se održati 26. januara u Istorijskom arhivu Grada.

Mirko Štark, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, naglasio je važnost kulture sećanja u današnjem vremenu, gde se svedoči reviziji istorije. Štark je pozvao na kontinuirano sećanje na tragediju Novosadske racije, koja je odnela oko 1250 života, među kojima su bili Jevreji, Srbi i Romi.

Miroslav Ilić je zaključio konferenciju, najavljujući niz događaja tokom narednih dana, uključujući otvaranje spomen-obilaznice, predstavu učenika Gimnazije „Laza Kostić“, i predstavljanje Spomenice o Pogromu u saradnji sa Istorijskim arhivom Novog Sada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here