Početak Gradske vesti Predstavljen Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine

Predstavljen Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine

16
0

Prvi elementi Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, koji će se primenjivati od 1. jula 2024. godine, predstavljeni su danas u Gradskoj kući u Novom Sadu. Prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Gradonačelnik Đurić je istakao značaj ovog sporazuma za srpsku privredu, navodeći da omogućava izvoz preko 6.000 proizvoda bez carine već od danas, dok će u narednih pet do deset godina biti oslobođeno carine još 3.000 proizvoda. Cilj je olakšati pristup srpskim proizvodima kineskom tržištu, što će značajno povećati izvoz i investicije u Srbiji.

Ministar Momirović je naglasio da sporazum sa Kinom otvara tržište sa populacijom od preko 2,2 milijarde ljudi, što je ogromna prilika za srpske kompanije. On je dodao da je izvoz srpskih proizvoda porastao preko 300% u poslednjih 12 godina, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini.

Predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, podsetila je na devet međuregionalnih sporazuma koje je AP Vojvodina zaključila sa kineskim provincijama, što je rezultiralo brojnim investicijama u infrastrukturu i industriju, uključujući projekte poput brze pruge Novi Sad-Subotica, Fruškogorskog koridora i fabrike Linglong u Zrenjaninu.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, izjavio je da će srpski privrednici imati povlašćene uslove za poslovanje u Kini, posebno za proizvode kao što su prehrambeni artikli, mlečni proizvodi i alkoholna pića. Više od 60% tarifnih linija biće potpuno liberalizovano, odnosno oslobođeno carina.

Ambasador Kine u Srbiji, Li Ming, naglasio je otpornost i vitalnost kineske ekonomije, dodajući da je trgovina između Srbije i Kine u poslednjih deset godina utrostručena. On je izrazio uverenje da će sporazum omogućiti veću prisutnost kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu i povećati interes kineskih kompanija za investiranje u Srbiji.

Predsednik Kine, Si Đinping, prilikom nedavne posete Srbiji, potpisao je sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, zajedničku izjavu o unapređenju strateškog partnerstva, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini koji predstavlja najveću šansu za srpsku ekonomiju u modernoj eri.

Predsednica Gojković je istakla da će od danas oko 60% proizvoda obuhvaćenih sporazumom biti oslobođeno carina, dok će za mnoge proizvode carine postepeno opadati. Ova povoljnost će omogućiti srpskim privrednicima lakši izvoz voća, povrća, mesa, farmaceutskih proizvoda, tekstila i drugih roba u Kinu.

Podsetila je da AP Vojvodina ima devet međuregionalnih sporazuma sa kineskim provincijama, što je dovelo do realizacije značajnih projekata kao što su brza pruga Novi Sad-Subotica, Fruškogorski koridor i kompleks fabrike Linglong u Zrenjaninu. Na teritoriji Vojvodine posluje dvanaest kineskih kompanija sa investicijama vrednim preko 250 miliona evra.

Ministar Momirović je naglasio da je sporazum o slobodnoj trgovini važan korak za srpsku privredu i da će doprineti jačanju ekonomskih odnosa sa Kinom. Gradonačelnik Đurić je ocenio da će sporazum omogućiti srpskim kompanijama bolji položaj na međunarodnom tržištu i povećati izvoz.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom omogućava pristup kineskom tržištu za srpske proizvode, povećava izvoz i jača privrednu aktivnost u Srbiji. Na predstavljanju sporazuma govorili su i ambasador Kine u Srbiji, Li Ming, i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here