Početak Gradske vesti Predstavljene prva i druga knjiga trećeg toma Srpske enciklopedije u Matici srpskoj

Predstavljene prva i druga knjiga trećeg toma Srpske enciklopedije u Matici srpskoj

27
0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je predstavljanju prve i druge knjige III toma Srpske enciklopedije u Matici srpskoj.

Matica srpska i Srpska akademija nauka i umetnosti, zajedno sa Zavodom za udžbenike kao izvršnim izdavačem, do sada su objavile pet knjiga Srpske enciklopedije. Na taj način zaokruženi su tomovi I, II i III nacionalne enciklopedije koja je zamišljena u 10 tomova.

„Snaga države ogleda se u infrastrukturi, ekonomiji, odbrambenoj moći, ali i na polju kulture i u očuvanju duhovnih vrednosti. Kako su naša država i naš grad jačali, mi smo bili spremniji da, uz političku volju, pomognemo stvaranju nacionalne enciklopedije. Matica srpska je na dobrom putu da zaokruži taj proces, a mi smo privilegovani što smo savremenici nastajanja srpske knjige nad knjigama. Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i moja malenkost, tražili smo podršku od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dobili smo je, pa su se tako stvari pokrenule. Verujem da će Matica i u decenijama pred nama biti košnica našeg kulturnog i duhovnog bogatstva“ istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Srpska enciklopedija zasnovana je na savremenim naučnim i leksikografskim znanjima, a njen glavni cilj jeste sakupljanje, sistematizovanje i enciklopedijsko tumačenje sveukupnog istorijskog razvoja i savremenog položaja srpskog naroda.

„Za Maticu srpsku danas je značajan dan. Zahavlni smo što je predsenik Aleksandar Vučić obratio pažnju na ono što se radi u enciklopedistici, pa smo tako prevazišli zastoj koji je nastao zbog finansijskih teškoća. Zahvalan sam i gradonačelniku Milošu Vučeviću što je Grad sve ove godine Matici poklanjao dužnu pažnju „– naglasio je predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here