Početak Gradske vesti Preminuo novosadski kompozitor Aleksandar Banjac

Preminuo novosadski kompozitor Aleksandar Banjac

317
0

Poznati novosadski klavijaturista, kompozitor i aranžer, Aleksandar Banjac iznenada je preminuo  u 45. godini.

Banjac je rođen 22. decembra 1976. godine u Ćupriji. Veliki talenat i interesovanje za klavijature je iskazao u osnovnoj školi. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ završio je u Novom Sadu, a potom je upisao Akademiju umetnosti, muzički odsek Kompozicije u klasi Milana Mihajlovića i Slavka Šuklara.

Bio je član „Vojvođanskog omladinskog orkestra“ kao i „Big Band-a RTV Novi Sad“. Sarađivao je sa Majkl Kerstingom iz Nemačke kao i sa mađarskim bluz gitaristom Laslo Atilom.

U prvoj polovini 90-ih bio je član sastava „Revir“, potom od 1996. klavijaturista veoma uspešnog novosadskog fank/r&b benda „Colibri“ sa kojim je obišao celu zemlju. Poslednjih nekoliko godina stalni je član grupe Tanje Jovićević – „Oktobar 1864“.
Kao studijski muzičar, klavijaturista/aranžer svirao je na preko 40 albuma pop muzike (Goca Tržan, Tanja Banjanin, Xenia, Elvis J.Kurtović…). Muzička izdanja na kojima je imao zapaženo učešće bilo kao instrumentalista ili kompozitor/aranžer su: Partenon / Revir – nezavisno izdanje (1994), Kasandrin Glas – Metropolis (1996), II / Revir – PGP (1997), Balkanopolis – nezavisno izdanje (1999), Akos – Gemany (2000), Aleksandar Dujin / Smooth – Radio 021 (2000).

Zdravku Čoliću se pridružio 2007, na trećem koncertu na beogradskoj „Marakani“. Od ostalih saradnji izdvajaju se one sa Dinom Dvornikom, Vladom Georgievim, Aleksandrom Radović, Jelenom Tomašević…

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Ekipa porrtala Objektiv izražava svoje najdublje saučeešće porodici i prijateljima

021
Objektiv24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here