Početak Gradske vesti Prijava za roditeljski dodatak elektronski, direktno iz porodilišta

Prijava za roditeljski dodatak elektronski, direktno iz porodilišta

33
0

Još dok su mama i beba u porodilištu roditelji će moći elektronski da podnesu zahtev za roditeljski dodatak, zahvaljujući nastavku projekta “Bebo, dobro došla na svet”.

U okviru prvog dela projekta, roditeljima je omogućeno da u porodilištvu upišu dete u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, podnesu zahtev za zdravstvenu karticu, dok je sada u drugoj fazi projekta usluga proširena i na roditeljski dodatak.
Premijerka Ana Brnabić kaže da se na ovome neće zaustaviti i da će treća faza projekta biti povezivanje sa zdravstvenim sistemom, da ne moraju da donose uverenje o vakcinaciji, a prilikom polaska u školu uverenje o završenom pripremnom programu.

Ona je naglasila da se na taj način štedi vreme roditeljima i da su do sada morali da se obrate na šest, sedam šaltera i da izgube u prikupljanju dokumentacije oko sedam sati.

Brnabić je podsetila da je projekat “Bebo dobro došla na svet”, jedan od prvih koji pokrenula eUprava.

Roditeljima će sada, kako je rekla, čim elektronski podnesu zahtev za roditeljski dodatak, stići SMS poruka kojom ih obaveštavaju da će u roku od 45 dana na njihov račun “leći” roditeljski dodatak.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da sistem funkcioniše u svim porodilištima u Srbiji i da se na taj način ostvaruju uštede u vremenu i novcu.

Izvor: Tanjug