Prikrivanje diskriminacije apelima i akcijama

Foto: pixabay

Vakcinacija protiv Kovid 19 u Srbiji je još uvek na izboru građana, a apeli na istu mnogi šalju, od kriznog štaba, medicinskih radnika preko poznatih ličnosti, sve do medija, portal Objektiv24.rs takođe apeluje na građane da se vakcinišu, ali ni jednog saradnika na portalu ne prisiljava na istu.

Apel ili poziv na vakcinu se upućuje iz dana u dan kako bi se smanjio rizik od Kovid 19, međutim kompanija koja se bavi organizovanjem igara na sreću je otišla predaleko te se marketinški potez svrstava u diskriminaciju.

Naime na društevnim mrežama kao i na sajtu kompanije Meridian osvanuo je plakat gde piše „Vakciniši se dobijaš piće gratis“, dalje u tekstu nema nigde poziv na vakcinaciju, već stoji da ukoliko se igrač vakcinisao on je odgovoran igrač, i zaslužuje piće po izboru, dok igrači koji nisu se vakcinisali tj nemaju potvrdu da jesu oni ne treba da piju u prostorijama kladionice.

Na portalu Paragraf.rs možete viteti Zakon o oglašavanju na ovom linku .

Mi bismo izdvojili član 8 Zabrana podsitcanja diskriminacije, gde dolazi do diskriminacije ne vakcinisanih građana tj nevakcinisanih igrača.

Paragraf.rs

„…na uplatnim mestima moći da rade samo zaposleni koji su primili vakcinu ili koji su prelžali Kovid19…“

Jedan od radnika je uslikao obaveštenje od strane komapnije koje su dobili, gde kompanija apeluje i poziva zaposlene da se vakcinišu, ali ukoliko nisu vakcinisani ili nisu preležali Kovid 19, neće moći da rade, poruke na društvenim mrežama od radnika takođe su uznemirujućeg sadržaja i molimo državne organe da spreče diskriminaciju na radu, koja prelazi u mobing.

Radnik Meridiana kaže da je obaveštenje nakon objave portala „Lufftika“ da je Mozzart kompanija ucenila radnike obaveznom vakcinacijom, skinuto bez izvinjenja zaposlenima.

Podsetimo da je na društvenim mrežama osvanuo snimak kako uplatna mesta ove kompanije za vreme zatvarnja lokala radi suzbijanje pandemije Kovid 19 i dalje rade, gde ugrožavaju zdravlje kako radnika tako i igrača.

Da li je radnik u Srbiji treba da ćuti i da trpi ponižavanje samo zato što ima posao?

Da li se radi po članovima Zakona o radu?

Portal Objektiv24.rs apeluje na građane da se pridržavaju mera koje su donete radi suzbijanja pandemije Kovid 19, i da se vakcinišu ali isto tako apeluje na kompanije da se pridržavaju zakona koji se tiču radnika.

Autor. S.Ć, Objektiv14.rs