Početak Gradske vesti Program događaja kojima će Novi Sad proslaviti Dan pobede na fašizmom i...

Program događaja kojima će Novi Sad proslaviti Dan pobede na fašizmom i Dan Evrope

62
0

Od 17.00 časova biće organizovan „Festival Evrope“ na kome će se predstaviti zemlje članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao i Evropski pokret u Srbiji.

Tokom „Festivala Evrope“ od 17.00 do 20.00 časova, prisutni će moći da vide i okuse sve što su članice EU pripremile za njih na svojim štandovima, ali i da se takmiče u košarci 3 na 3 u društvu poznatih reprezentativaca košarkaša.

Biće predstavljeni i mladi evropski umetnici iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, čiji će pokretni mural, nastao u okviru inicijative „Umetnici u gostima“, tog dana biti zvanično prikazan na Trgu slobode u Novom Sadu.

Od 20.00 časova počeće koncert „Bolji smo zajedno“ orkestra „Western Balkans Youth Orchestra“ koji okuplja 60 mladih muzičara iz Srbije i zapadnog Balkana pod dirigentskom palicom Desara Sulejmanija, kojima će se na bini pridružiti specijalni gosti: Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac. Program koncerta obuhvata više muzičkih žanrova i uključuje dela klasične, filmske, rok, pop i etno muzike.

Ovog dana i na brojnim drugim lokacijama širom grada biće održani festivali i predstave:

Manifestacija „Ritam Evrope“, SKCNS Fabrika, Kineska četvrt/Kreativni distrikt 19.00 časova – besplatan muzički program na bini. Nastup bendova Plavi ptičić, Keckec i Severtransi, Kralj Čačka i “Eyesburn“.

Detaljan program.

Pozorišni Festival Upad, SKCNS Fabrika
09.05. – 15.05.2022.

Pozorišni festival „Upad” je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, kao partnerska organizacija evropskog projekta „Be SpectACTive!” koji se bavi razvojem publike. Projekat okuplja 19 partnerskih organizacija iz 15 evropskih država. Partneri su poznati pozorišni festivali u Dablinu, Geteborgu, Sibiu, Pragu, Nitri, Sansepolku, kao i univerziteti u Monpeljeu i Barseloni. Tradicionalno, biće predstavljeno i nekoliko domaćih predstava koje aktuelizuju teme koje se tiču mladih ili su ih napravili mladi umetnici. Program obuhvata sledeće predstave: 1. „Koren” 2. „Druga mapa” 3. „Playing Reality ” 4. „Nešto veoma posebno” 5. „Suze svetog Lavrentija” 6. „Ćao svima” 7. „Praktični vodič kroz sujeverje”.

Novosadsko pozorište „Újvidéki Színház“
19.00 časova – predstava Vilijam Šekspir: „Ričard III“

Pozorište mladih
19.00 časova – predstava „Carevo novo odelo“

Program međunarodnog festivala pozorišta za decu i mlade “Novosadske pozorišne igre”, Pozorište mladih Novi Sad i Fondacija “Evropska prestonica kulture – Novi Sad 2022”.

Kulturna stanica Rumenka
Pozorišni festival „Verujete li u bajke?“

9. maj – treći dan festivala

18.00 časova – Izvođenje predstave „Ajfelov toranj” u koprodukciji organizacije Kulturanova i Kulturnog centra Rumenka.

19.00 časova – Predstava „Dva lažna princa i jedan pravi grašak” u koprodukciji Kulturnog centra Rumenka i Pozorišta mladih Mišolovka.

Kulturna stanica Bukovac
19.00 časova – Opera za decu „Cvrčak i mrav“

Kulturna stanica Svilara
U toku je izložba „Umetnički pregled“ (5-15. maj)

Autor likovnog dela izložbe je istoričar umetnosti dr Zoja Bojić, naučni saradnik Instituta, a autori arhitektonskog dela izložbe su arhitekta Ana Mihailović i istoričar umetnosti dr Ivan Marković. Producent izložbe je Ustanova SKC Novi Sad, domaćin izložbe i naučnog skupa je Pedagoški muzej u Beogradu, a domaćin izložbe u Novom Sadu je Kulturna stanica “Svilara” Predavanje o časopisu “Umetnički pregled” održaće dr Zoja Bojić i arhitekta Ana Mihailović.

Novi Sad, 9. maj 2022. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here