Početak Uncategorized Program “Novosadskih dečijih Zimzarija” se nastavlja

Program “Novosadskih dečijih Zimzarija” se nastavlja

99
0
Tokom zimskog raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se osmi put pridružuje manifestaciji Novosadske dečje zimzarije koja se u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Novi Sad realizuje na više lokacija u gradu.

U Spomen-zbirci biće održan niz od pet kreativnih radionica inspirisanih kolekcijom Pavla Beljanskog, za grupe do 20 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina, uz obavezno prijavljivanje.

Tema manifestacije u 2018. godini je “Kad kazaljke krenu unatraške II – godina evropskog nasleđa“, a s obzirom da kolekcija Pavla Beljanskog zauzima opravdano mesto u korpusu evropske kulturne baštine, njena umetnička dela prepoznata su kao ključni primeri nacionalne umetnosti Vojvodine i Srbije.

Program se realizuje u saradnji sa studentima Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

Pet tematskih radionica biće održane od 24. do 28. decembra, od 11 do 12 i 45 časova, u izložbenom prostoru muzeja, a program obuhvata aktuelnu izložbu Milan Konjović iz novosadskih kolekcija.

 Radionice u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog:

  • -Skockajmo sliku – Milan Konjović je u ranom periodu svoga stvaranja radio kubističke slike. Sastavimo umetničko delo pomoću geometrijskih oblika, linija i kriva. Seckajmo, lepimo, skockajmo sliku uz pomoć kupe, lopte i valjka.
  • -Jesen i zima na selu – zapažanjima o jesenjim i zimskim radovima, promenama u prirodi, praznicima i drugim temama, upotpunićemo priču o različitim seoskim motivima sa slika dvojice umetnika – Milana Konjovića i Save Šumanovića.
  • -Selfi à la Konjović – šta znači “faze u stvaralaštvu“, “rukopis“, “kolorit“ i drugi pojmovi koje koristimo govoreći o životu umetnika, saznaćemo dok budemo radili “selfi“ na starinski način, po uzoru na 2 potpuno različita Konjovićeva autoportreta.
  • -U mom ateljeu – čest motiv na slikama jednog umetnika je njegov radni prostor, a kada se tu nađe i štafelaj, atmosfera za kreativnost je potpuna. Otkrićemo kako je to radio Milan Konjović.
  • -Srećna Nova godina! – kao što su prema Konjovićevim slikama u umetničkim radionicama nastajale tapiserije velikih formata, odabrani rad sa izložbe “prenećemo“ na novogodišnju čestitku, ukrasti je po ličnoj želji i napraviti originalno umetničko delo.

Na izabrane radionice deca se mogu prijaviti pozivom na broj telefona 021 472 99 66 ili 021 528 185. Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje. Broj mesta je ograničen.

Autor: nsuzivo.rs