Početak Gradske vesti Program ,,Zastave budućnosti“ pokreće novi prostor u Kreativnom distriktu

Program ,,Zastave budućnosti“ pokreće novi prostor u Kreativnom distriktu

37
0
Foto: V. Veličković

Gradska uprava za kulturu, zajedno sa Fondacijom ,,Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, aktivno i uspešno pretvara zapušteni prostor industrijskog nasleđa u autentičan Kreativni distrikt, kao što je prethodno i obećano na ,,Forumu“ 2017. godine. Ovaj novooformljeni objekat ,,Radionica“ započinje svoj život programom ,,Zastave budućnosti“ koji će biti održan od 28. do 30. aprila, navodi se u saopštenju.

O tome su u ,,Radionici“ danas, 19. aprila, govorili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Fondacije Nemanja Milenković i direktorka Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine Ljubica Tankosić.

Kako saznajemo iz saopštenja, u okviru Programa biće upriličeno 70 događaja mladih umetnika koji podrazumevaju plesne tačke, koncerte, performanse, radionice, predstave i izložbe. Takođe, predstaviće se i više od 30 muzičara iz cele Evrope kroz najrazličitije žanrove.

Pored mladih džez sastava iz sedam Evropskih prestonica kulture, nastupiće i Sabolč Bognar, Turbodžez, Frontlajn Vajbers, Kene Beri, Nihil, Zoi, Šajzerbiterlemon, Fantom, Luka Rajić, Marko Luis i mnogi drugi.

Reč je o programskom luku “Budućnost Evrope“ kojeg još čine ,,Škole budućnosti“ i ,,Bajke budućnosti“ i taj luk predstaviće 460 umetnika iz 30 zemalja. Cilj nam je da prikažemo kako mladi razmišljaju, a najbolje mesto za to je Distrikt. To je novi pogon kulture i sada pored ,,Fabrike“, ,,Limana“ ,,Biroa“, ,,Skladišta“ i ,,Menze“ imamo novi objekat ,,Radionica“. Ono što smo obećali 2017. godine delovalo je kao san, ali san je ostvaren i tri umetnika koja su činila duh nekadašnje ,,Kineske četvrti“ vraćaju se i nastavljaju svoj stvaralački rad ovde – istakao je Nemanja Milenković.

Foto: V. Veličković

Prema rečima Dalibora Rožića, ne samo što se umetnici vraćaju, već će ,,Radionicom“ upravljati ustanova kulture ,,Atelje 61“ i namera je da to postane centar vizuelne umetnosti u Kreativnom distriktu.

I u ovom prostoru ćemo negovati sinergijski pristup na kojem od početka insistiramo, jer stvaramo platformu u kojoj je civilno i javno u kulturi povezano, otvaramo vrata za saradnju umetnika, ustanova i organizacija. Veoma mi je drago što su u fokusu ovog programa mladi i njihovo stvaralaštvo, što su teme raznovrsne i što će sadržaji prevashodno biti edukativni. Novi Sad je zaista doživeo transformaciju kroz projekat EPK. Transformacija je veoma očigledna i trasira put budućim generacijama da ostave svoj trag i da živi Srpska Atina, da uvek bude korak ispred, da bude uzor drugima – naglasio je Rožić.

Kako je najavila Ljubica Tankosić, Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine realizovaće izložbe na 300 kvadrata, a biće zastupljeni radovi iz bivše Jugoslavije, Srbije, kao i dela iz bogate međunarodne kolekcije.

Novi Sad, 19. april 2022. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here