Projekat „Budi hrabra“ u Budisavi

Pregledi ultrazvučnim aparatom i edukacija za pravilnu tehniku samopregleda dojki održana je danas u Budisavi, u okviru projekta „Budi hrabra“ Asocijacije za unapređenje zdravlja, a koji se realizuje uz podršku udruženja „Žena uz ženu“ i Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Akciju je podržala i predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, koja je danas obišla specijalizovani kombi, gde su specijalisti medicine pregledali žene i sa njima razgovarali o ovoj bolesti.

„Rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, pa tako i u Srbiji. Sama ova činjenica je i više nego dovoljna da se protiv ove bolesti borimo na najžešći mogući način. To se pre svega odnosi na podizanje svesti da se kroz preglede, skrining i prevenciju smanji stopa obolelih i umiranja. Informisanost žena o važnosti preventivnih pregleda je od izuzetnog značaja. To je jedina efikasna mera za rano otkrivanje karcinoma dojke“, poručila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Pored žena iz Budisave, na pregled i edukaciju u okvir projekta pozvane su i zainteresovane žene iz Kaća i Kovilja, a predsednica gradskog parlamenta ocenila je da je akcije poput ove, koja se realizuje kroz saradnju nevladinog sektora i podršku javnih ustanova, nemerljiva u podizanju svesti žena za odazivanje na skrining i edukaciju o samopregledu dojki.

„Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi ključno je za efikasno i uspešno lečenje. Zahvaljujući ranom otkrivanju, a potom i primeni adekvatne terapije, rak dojke ne mora biti fatalno oboljenje“, istakla je predsednica novosadske Skupštine.

Projekat „Budi hrabra“ namenjen je pre svega ženama starosti od 25 do 45 godina, a cilj je da se podigne svest o rasprostranjenosti ove bolesti i ukaže na važnost prevencije i ranog otkrivanja maligniteta.

Novi Sad, 22. april 2023.