Projekat „Prevencija Gojaznosti i Hipertenzije“: Dom zdravlja „Novi Sad“ U Akciji

U okviru inicijative koju sprovodi Dom zdravlja „Novi Sad“, u partnerstvu sa Gradskom upravom za zdravstvo, pokrenut je projekt pod nazivom „Prevencija gojaznosti i hipertenzije kod školske dece 2023″. Gojaznost se izdvaja kao jedan od najkritičnijih zdravstvenih izazova koji pogađaju decu i adolescente danas, donoseći ozbiljne pretnje po njihovo zdravlje i značajan porast u prevalenciji širom sveta. Ključni faktori ove epidemije obuhvataju nedostatak fizičke aktivnosti i nepravilnu m.

U ovom kritičnom periodu odrastanja, adolescenti su posebno podložni uticajima iz okoline. Često preskaču obroke, preferiraju vanjske obroke, te se često prepuste visoko kaloričnim užinama. Ovakav obrazac ishrane može voditi do nedostatka važnih nutrijenata, razvoja gojaznosti i povećanog rizika za hronične nezarazne bolesti poput hipertenzije, rane ateroskleroze i šećerne bolesti.

Kroz Službu za zdravstvenu zaštitu dece, Dom zdravlja „Novi Sad“ planira sprovesti obrazovne aktivnosti u vidu pedijatrijskih pregleda i antropometrijskih merenja kod dece školskog uzrasta. Osnovni pokazatelji koji će se koristiti za praćenje rasta i razvoja uključuju telesnu visinu (dužinu), telesnu masu, odnos između telesne mase i visine, indeks telesne mase (BMI), kao i obim struka. Projekat će biti realizovan putem pet ekipa koje će biti angažovane u deset škola.

Ekipa koja će obuhvatiti OŠ „Jovan Dučić“ u Petrovaradinu i OŠ „Đorđe Natošević“ u Novom Sadu sastoji se od Dr. Snežane Trećakov i ssms Dragane Jerić. U Kovilju i Kaću, OŠ „Laza Kostić“ i OŠ „Đura Jakšić“ će biti obuhvaćene ekipom sastavljenom od Dr. Aleksandra Vlahovića i ps Jovane Bajić. OŠ „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu i OŠ „Veljko Petrović“ u Begeču će nadgledati Dr. Jasmina Tripković i sms Sanja Zarić. Tim za OŠ „Mihajlo Pupin“ u Veterniku i OŠ „Branko Radičević“ u Novom Sadu će činiti Dr. Tatjana Eremić Njegomir i sms Tijana Ivković. Na kraju, OŠ „Sveti Sava“ u Rumenki i OŠ „Vasa Stajić“ u Novom Sadu će biti obuhvaćene timom sastavljenim od Dr. Biljane Kopilović i smms Biljane Češljević.