Danas, 29. maja, svet slavi Svetski dan krompira, jednog od najomiljenijih i najrasprostranjenijih povrća na planeti. Krompir nije samo osnovna namirnica u mnogim kulturama, već i bogat izvor hranljivih materija, sa dugom i zanimljivom istorijomIstorija krompira
Krompir potiče iz Južne Amerike, tačnije sa visoravni Anda, gde su ga uzgajale drevne civilizacije pre više od 7.000 godina. U Evropu je stigao u 16. veku zahvaljujući španskim istraživačima. Od tada, krompir je postao neizostavan deo evropske kuhinje, a kasnije se proširio širom svetaZnačaj krompira
Krompir je hranljiv i svestran, bogat vitaminima C i B6, kalijumom, i vlaknima. Takođe je izvor složenih ugljenih hidrata, koji pružaju dugotrajnu energiju. U kulinarstvu, krompir se koristi na bezbroj načina – od pire krompira i pomfrita do salata i variva
Recept: Pečeni krompir sa ruzmarinom i belim lukom
U čast Svetskog dana krompira, donosimo vam jednostavan i ukusan recept koji će oduševiti vašu porodicu i prijatelje.
Sastojci:
– 1 kg krompira, isečenog na četvrtine
– 3 kašike maslinovog ulja
– 4 čena belog luka, sitno iseckana
– 2 grančice svežeg ruzmarina, iseckane
– So i biber po ukusu
– 1 kašika svežeg peršuna, iseckanog (po želji)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Krompire dobro operite i isečite na četvrtine.
Začinjavanje:U velikoj činiji, pomešajte krompir sa maslinovim uljem, belim lukom, ruzmarinom, solju i biberom. Uverite se da su svi komadi krompira ravnomerno prekriveni začinima.
Pečenje:Rasporedite krompir u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok krompir ne postane zlatno-smeđ i hrskav spolja, a mek iznutra.
Serviranje:Izvadite krompir iz rerne i pospite svežim peršunom, ako želite dodatni ukus i svežinu. Poslužite odmah dok je vruć.
Ovaj recept je savršen prilog uz bilo koje glavno jelo, ali može biti i samostalan obrok uz dodatak salate. Uživajte u ovom ukusnom i jednostavnom jelu dok slavite Svetski dan krompira!
Svetski dan krompira podseća nas na važnost ove skromne namirnice u našem svakodnevnom životu. Bilo da ga jedemo pečenog, prženog ili kuvanog, krompir zauzima posebno mesto u našoj ishrani i kulturi. Srećan Svetski dan krompira!