Početak Gradske vesti Protest „Žene za promene“ na Trgu slobode: Upozorenje zbog porasta femicida“

Protest „Žene za promene“ na Trgu slobode: Upozorenje zbog porasta femicida“

26
0

Aktivistička grupa „Žene za promene“ iz Novog Sada najavljuje protestnu akciju koja će se održati sutra, 21. februara, na Trgu slobode s početkom u 17 časova. Cilj akcije je naglasiti ozbiljnost situacije nakon dva nova femicida koji su se dogodili 18. februara u Rakovcu.

Dvostruko ubistvo u Rakovcu, gde je nasilnik prekršio meru zabrane prilaska, potaklo je „Žene za promene“ da izraze nezadovoljstvo i zahtevaju konkretne promene nadležnih institucija. Grupa ističe da je, uprkos merama zaštite, 28 femicida zabeleženo u Srbiji tokom 2023. godine, s još dva u 2024. godini.

„Žene za promene“ apeluju na nadležne institucije da preduzmu odlučne korake u zaštiti žena i sprečavanju nasilja, ističući da izrečene mere nisu dovoljne. Grupa je već reagovala na femicide u 2023. godini, izlazeći na ulice Novog Sada, gde su uz razne performanse ukazivale na problem femicida.

Ova protestna akcija predstavlja nastavak aktivizma „Žene za promene“ u borbi protiv nasilja i femicida, postavljajući pitanje efikasnosti trenutnih sistema zaštite žena u društvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here