Početak Gradske vesti Protestna akcija zbog petog femicida sutra u NS, skup na Trgu slobode,...

Protestna akcija zbog petog femicida sutra u NS, skup na Trgu slobode, a potom šetnja Zmaj Jovinom i Dunavskom

21
0

Peti femicid u prva tri meseca 2024. godine izvodi još jednom aktivističku grupu „Žene za promene“ na ulice Novog Sada.

Okupićemo se na Trgu slobode u petak, 29. marta, u 18 časova da ukažemo na teško ubistvo žene u selu Stapar kraj Sombora. Potom ćemo u protestnoj koloni proći kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu poručuju novosadske aktivistkinje.

Sva ubistva dogodila su se u Vojvodini u poslednjih 40 dana. U petom femicidu stradala je 39-godišnja Ivana H. Ubica je njen bivši suprug koji je potom izvršio samoubistvo. Pre dve nedelje u Novom Sadu, na izrazito brutalan način ubijena je Gordana T. Stradala je od ruke supruga koji je potom pokušao da izvrši samoubistvo.

Pre mesec dana protestnu akciju posvetile smo mladoj ženi kojoj je u Bačkom Gradištu život oduzeo suprug, a 21. februara na ulicu smo izašle zbog ubistva Dragane i Nade, ćerke i majke. Njih smo izgubili uprkos činjenici da je nasilnik, Draganin bivši suprug, bio poznat institucijama i već procesuiran zbog nasilja u porodici. Naše kontinuirane protestne akcije izraz su našeg bola, i našeg besa, i našeg neodustajanja od zahteva da nasilje u društvu, nasilje u porodici i svi oblici nasilja prema ženama budu prepoznati kao najteži oblik destrukcije u čije zaustavljanje se moraju usmeriti sve snage društva – navodi se u saopštenju grupe „Žene za promene“ koja poziva sve Novosađane i Novosađanke koji su protiv nasilja da im se pridruže sutra u 18 sati na Trgu slobode, a potom i u protestnoj šetnji.

mojnovisad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here