Početak Gradske vesti Radnici katastra u Novom Sadu u štrajku, rad potpuno obustavljen

Radnici katastra u Novom Sadu u štrajku, rad potpuno obustavljen

98
0
štrajk radnika katastra
Radnici Republičkog geodetskog zavoda u Novom Sadu potpuno su obustavili rad.

Vrata Službe za katastar u Železničkoj ulici, kao i u Jevrejskoj, zaključana su. U prostorijama su zaposleni i obezbeđenje, ali ne i građani.

Zaposleni štrajkuju zbog ugroženog materijalnog položaja, jer su, kako navode, njihova primanja znatno umanjena od 2014. godine. Kako saznaje 021.rs, očekuje se da, u narednih dan-dva, radnici 90 odsto Službi za katastar u državi bude u štrajku.
Predstavnici Jedinstvene organizacije sindikata i sindikata Nezavisnost RGZ bili su u pregovorima sa rukovodstvom Republičkog geodetskog zavoda i predstavnicima više ministarstava, ali konkretnih pomaka nije bilo. Kao odgovor zaposleni su potpuno obustavili rad.

„Obaveštavaju se građani da će, zbog radnji koje poslovodstvo preduzima prema učesnicima štrajka, u narednom periodu u većini Službi za katastar rad zaposlenih biti prekinut u potpunosti. Time će biti dovedena u pitanje i mogućnost izdavanja dokumenata za ugrožene kategorije za potrebe zdravstvenog i socijalnog osiguranja građana, za šta odgovornost snosi poslovodstvo Republičkog geodetskog zavoda, navodi se u obaveštenju koje je istaknuto na ulazima u katastar.

Zahtevi štrajkača odnose se na rešavanje problema u usklađivanju primanja zaposlenih sa odlukom Vlade o povećanju osnovica za zarade u javnom sektoru.Kako navode zaposleni za 021.rs, Vladi su ponuđeni predlozi odluka koje bi dovele do rešenja problema, ali Vlada nije delegirala nikoga ko bi pregovarao i mogao da pravi dogovor sa štrajkačima.
„Mi smo još jedanput uputili zahteve kabinetu premijerke i nadležnoj ministarki, odnosno potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, u kojima tražimo da se uključe u rešavanje ovih pitanja i problema. Spremni smo u svakom trenutku da nastavimo pregovore, ali na jedan drugačiji način, uz prisustvo onih koji imaju mogućnost da donose odluke. Štrajk traje dok se ne ispune zahtevi koji uopšte nisu nerealni, koji su zasnovani na elementarnim stvarima svih onih koji rade u javnom sektoru, koji su dobili povećanje u ovoj godini, pa onda nema razloga da ta obluka zaobiđe zaposlene u katastru, kaže za 021.rs sekretar sindikata „Nezavisnost RGZ“ Nebojša Pejčinović.
Osim umanjenja plate, radnici su ranije saopštili i da je došlo do ukidanja dodatnih koeficijenata, pa je sporazumom sa Vladom Srbije određena donja granica primanja na nivou iz 2014. godine.
„U praksi to znači da su primanja zaposlenih zamrznuta i da se odluke o povećanju osnovice ne odražavaju na primanja zaposlenih u Zavodu. Uz ovo treba dodati i da primanja zaposlenih u prethodne tri godine nisu usklađivana ni sa povećanjem koeficijenta po osnovu minulog rada, ukupno 1,2 odsto. Pored toga, raspisan je konkurs za popunu 450 radnih mesta, a da u budžetu nisu planirana sredstva za plate novozaposlenih“, navedeno je u ranije objavljenom saopštenju.
U obaveštenju na zaključanim ulazima u prostorije katastra stoji i da se sindikati RGZ u ime zaposlenih izvinjavaju svim građanima koji će imati neprijatnosti u periodu trajanja štrajka.
Autor: Zoran Strika – strika@021.rs