Početak Gradske vesti Radovi na izgradnji Palate pravde u Novom Sadu napreduju

Radovi na izgradnji Palate pravde u Novom Sadu napreduju

22
0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno je sa ministarkom pravde Majom Popović, ambasadorom i šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žiofreom, i predsednikom Višeg suda u Novom Sadu Miroslavom Alimpićem obišao radove na izgradnji zgrade pravosudnih oraga u Novom Sadu.

U ovom objektu biće smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, kao i Osnovno i Više tužilaštvo.

Gradonačelnik Đurić istakao je zadovoljstvo zbog napretka radova na izgradnji novosadske Palate pravde i zahvalio se stanovnicima na strpljenju.

„Nadam se da će ova nova i moderna zgrada Novosađanima služiti na ponos“, dodao je gradonačelnik.

Prema rečima ministarke Popović, nova zgrada pravosudnih organa u Novom Sadu je samo jedna u nizu građevinskih investicija, kojom Ministarstvo pravde Republike Srbije nastoji da unapredi uslove za rad sudija, javnih tužilaca i zaposlenih u pravosudnim organima, kako bi se našim građanima omogućio lakši, brži i efikasniji prisup pravdi.

„Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i grada Novog Sada“, izjavila je ministarka.

Objekat je površine od preko 10 000 m2, koji čine dve podrumske etaže, suteren, prizemlje i šest spratova, uklopi u postojeći ambijent, uz maksimalno očuvanje zelenih površina i gradi se u skladu sa najvišim evropskim standardima, prema tzv. „Modelu tužilaštava“, projektovanom uz podršku Evropske unije, kroz Program IPA 2017.

„Da bi pravosudni sistem funkcionisao, potrebno je da ima neophodnu infrastrukturu za efikasno obavljanje delatnosti, zbog čega smo danas ovde, u obilasku radova na Palati pravde u Novom Sadu. To je ujedno i razlog zbog koga smo podržali sanaciju i izgradnju pravosudne infrastrukture širom zemlje, uključujući i ranije zgradu Palate pravde u Beogradu – rekao je Emanuele Žiofre, ambasador Delegacije EU u Srbiji. On je dodao da će zgrada suda u Novom Sadu omogućiti pristup osobama sa invaliditetom i ponuditi poseban, zaštićeniji ulaz za svedoke i žrtve, što pozitivno utiče na pristup pravdi, kako u fizičkom tako i u širem smislu – Ulaganje u objekte sudova i tužilaštva je strateško ulaganje koje ide ruku pod ruku sa drugim dodatnim vidovima EU podrške reformama pravosudnog sistema i široj oblasti vladavine prava. Efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe je ključno za put Srbije ka EU, ali je i od suštinskog značaja za bolje obezbeđivanje pravde građanima i privrednim subjektima“, zaključio je Žiofre.

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić izrazio je zahvalnost  Ministarstvu pravde, Gradu Novom Sadu i partnerima iz Evropske unije na uloženim sredstvima i trudu da se buduća zgrada pravosudnih organa sagradi.

Obilasku građevinskih radova prisustvovali su i šef Kabineta ministarke pravde Marijana Savić Simić, pomoćnici ministarke Goran Džafić i Branislav Stojanović, posebna savetnica ministarke pravde Snežana Radanović i savetnik u Kabinetu ministarke Saša Gegić.

Novi Sad, 26. januar 2023. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here