Početak Gradske vesti Raspisani konkursi za kupovinu kuća na selu i edukaciju preduzetnica

Raspisani konkursi za kupovinu kuća na selu i edukaciju preduzetnica

43
0
raspisani konkursi
Zavod za ravnopravnost polova objavio je dva konkursa, jedan namenjen bračnim i vanbračnim parovima za kupovinu kuća na selu u Vojvodini, a drugi namenjen unapređenju položaja žena pripadnica nacionalnih manjina na teritoriji Vojvodine.

Analizom je utvrđeno da su žene pripadnice nacionalnih manjina dvostruko marginalizovane i kao pripadnice nacionalnih manjina i kao žene.

Kako je istakla Diana Milović, direktorka Zavoda, rukovodici Nacionalnih saveta često nemaju dovoljno znanja o temi rodne ravnopravnosti ili ne razumeju u čemu su žene iz njihovih nacionalnih zajednica neravnopravne, tako da ovim konkursom Zavod pokušava da ukaže na njihov položaj i unapredi ga.

Prijave na konkurs traju do 14. februara 2019. godine, a njegova vrednost je 2 miliona i 700 hiljada dinara.

Konkurs za dodelu sredstava bračnim i vanbračnim parovima za kupovinu seoskih kuća na teritoriji Vojvodine je najaktuelniji program Zavoda koji ženama omogućava da postanu suvlasnice nepokretnosti i time na neki način unaprede svoj ekonomski položaj.

Do sada je realizovano pet konkursa, a iz budžeta Pokrajinske vlade izdvojeno je 220 miliona dinara, dok je 218 žena postalo suvlasnice kuće na selu.

„Ove godine opredeljeno je 30 miliona dinara za novih 30 bračnih ili vanbračnih partnera. Ono što je uslov jeste da iznos za koji konkurišu parovi ne može preći milion dinara. Ostali uslovi i dokumentacija koja je potrebna za učešće u konkursu nalaze se na našem sajtu. Dodela ugovora se očekuje polovinom juna, a konkurs traje do 15. aprila“, izjavila je Milović.

Takođe je najavila i održavanje „Akademije veštine“, edukativnog programa Zavoda koji već treću godinu zaredom okuplja buduće preduzetnice i preduzetnike, tj. one koji žele da unaprede svoje poslovanje.

Polaznici Akademije kojih će biti 25 biraju se putem javnog poziva koji je raspisan 4. februara i traje do 15. maja. Tekst javnog poziva, kao i prijava za učešće nalaze se na sajtu Zavoda (www.ravnopravnost.org.rs).

Početkom marta biće raspisan Konkurs za publikovanje radova u oblasti rodne ravnopravnosti koji za cilj ima razvijanje znanja i vidljivosti akademskih rezultata u oblasti studija roda i naučnoistraživačkog rada na temu rodne ravnopravnosti.

Na ovaj način Zavod za ravnopravnost polova želi da pruži priliku svima koji se bave temom rodne ravnopravnosti da svoje radove i svoja istraživanja objave i tako ih učine dostupnim široj javnosti. Sva dosadašnja izdanja Zavoda dostupna su i u elektronskom obliku (https://ravnopravnost.org.rs/izdavacka-delatnost/).

Svi konkursi, javni pozivi, kao i prijave za učešće u programima Zavoda nalaze se na sajtu www.ravnopravnost.org.rs.

021, Objektiv24, FB