Početak Gradske vesti Raspuštena Skupština Vojvodine i raspisani izbori za 17. decembar

Raspuštena Skupština Vojvodine i raspisani izbori za 17. decembar

26
0

Pokrajinski izbori u Vojvodini, zakazani za 17. decembar, zvanično su raspisani nakon odluke o prevremenom prestanku mandata većine poslanika u Skupštini Vojvodine. Raspisivanje izbora obavio je predsednik Skupštine Vojvodine, Momo Čolaković, nakon poslednje sednice u ovom mandatu.

Na predlog 93 poslanika Skupštine usvojena je odluka o prevremenom prestanku mandata, koja je stupila na snagu. Na osnovu Statuta AP Vojvodine, predsednik Skupštine, u ovom slučaju – ja, donosi odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštini AP Vojvodine„, izjavio je Čolaković.

Odluka o raspisivanju izbora usledila je nakon promena u izbornim pravilima. Predložene izmene uključuju smanjenje broja potpisa potrebnih za predaju izborne liste, produženje rokova za podnošenje lista sa 15 na 20 dana, te onemogućavanje predaje lista koje čine koalicija političke stranke i grupe građana. Novim pravilima zahteva se i da kandidati za poslanike imaju prebivalište u Vojvodini, dok nosioci lista to nisu obavezni ispunjavati.

Ovo je bio poslednji dan za raspisivanje izbora, a izborni proces u Vojvodini sada je zvanično pokrenut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here