Početak Gradske vesti Ravno Selo Film Festival od 21. do 23. juna

Ravno Selo Film Festival od 21. do 23. juna

86
0

Ravno Selo Film Festival održaće se po treći put ove godine od 21. do 23. juna u Ravnom Selu, najavili su danas organizatori festivala, Petar Ristovski, direktor, i Marko Čkonjević, umetnički direktor.

Petar Ristovski, direktor RSFF, izrazio je zadovoljstvo što je festival ostao veran konceptu koji gaji od samog početka, a to je podrška mladim autorima i debitantskim ostvarenjima reditelja.

„Dok Dom kulture ne bude izgrađen festival će trajati tri dana, ove godine od 21. do 23. juna na poznatom mestu održavanja – sportskom terenu odmah iza izgorele zgrade. Očekujemo veliku posećenost kao i prethodnih godina. Kako je glavna inicijativa celog festivala upravo izgradnja i obnova Doma kulture, želeo bih da obavestim javnost da je arhitektonski projekat i plan urađen i čekamo građevinsku dozvolu. Nadamo se da ćemo je dobiti do početka festivala, pa će onda Lazar moći da vam to i najavi na festivalu. Naš plan je da Dom kulture bude kompletno završen za peto izdanje festivala, a to je za dve godine. Tada ćemo moći da proširimo program i dane trajanja, a imamo i plan da pokrenemo i letnju filmsku školu“, rekao je Petar Ristovski.

Marko Čkonjević, umetnički direktor najavio je program festivala. „Gost selektor festivala Ivan Karl je ove godine napravio zanimljivu selekciju uz težak zadatak da predloži dobar program sa debitantskim filmovima. Sa posebnim zadovoljstvom ćemo najaviti otvaranje festivala debitantskim filmom Petra Ristovskog Kralj Petar Prvi, koji će biti prikazan van takmičarskog programa, dok će ekipa filma pozdraviti publiku tom prilikom. Druga dva dana festivala imaćemo priliku da vidimo četiri filma: u subotu, 22. juna, na programu je italijanski film Čovek koji je kupio mesec, reditelja Paola Zuke. Drugi film koji će biti prikazan te večeri je crnogorski film Andra Martinovića Između dana i noći, film kojem predviđamo bogat festivalski život. Treće večeri festivala će biti prikazani filmovi Taksi bluz Miroslava Stamatova i Poslednji Srbin u Hrvatskoj, Predraga Ličine, obe komedije da uz osmeh zatvorimo festival“, rekao je Čkonjević.

Kao i prethodnih godina, festival otvara koncert filmske muzike, dok će ove godine novosadski filharmoničari predvođeni maestrom Romanom Bugarom, pratiti Dušicu Novakoviću, glumicu Pozorišta na Terazijama, Mirnu Raduloviću, Kseniju Mijatović, Anu Stanić i Luku Maraša (Pinkova zvezda, rodom iz Ravnog Sela). Ovogodišnje lice festivala je glumac Milan Marić. Program otvaranja i zatvaranja vodiće Lora Đurović i Milan Kolak. Otvaranje će režirati Đorđe Makarević. U programu zatvaranja i proglašenja pobednika učestvovaće glumci Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mirjana Matić.

Pored glavnog debitanskog programa, festival ima mnogo pratećih programa: Filmić – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi Lora Đurović (učesnici će tradicionalno biti nagrađeni i proglašen pobednik, čiji će film biti prikazan na zatvaranju festivala); Izložba kostima i radionica našeg čuvenog kostimografa Borisa Čakširana; Glumačka radionica Marijane Janković, kojoj će prisustvovati studenti Fakulteta Dramskih umetnosti sa Cetinja i Fakulteta umetnosti iz Novog Sada.

Žirijem glavnog takmičarskog programa predsedava Marijana Janković, glumica našeg porekla koja ima ozbiljnu karijeru u Danskoj, dok su ostali članovi Darko Bajić, reditelj, i Aleksandar Protić, dizajner zvuka i producent. Žiri publike je Maja Maraš, predsednica Organizacionog odbora Ravnog Sela, Veselin Crnovčić, sveštenik u Ravnom Selu, i Maja Milinić, direktorka OŠ „Branko Radičević“ u Ravnom Selu.

Posebno iznenađenje zatvaranja biće poklon kompanije PIK Bečej – bik, koji će od subote krenuti da se vrti na ražnju kako bi bio poslužen u nedelju uveče. Kao i svake predhodne i ove godine festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, opštine Vrbas i Mesna zajednica Ravno Selo.
https://www.vrbas.net/info/kultura/6733-ravno-selo-film-festival-2019-program
Sadržaj internet portala VRBAS.net može biti pregledan i štampan a dokumenta distribuirana i korišćena samo zbog ličnog informisanja i nekomercijalnog korišćenja. Sadržaj koji je naznačen za javnu upotrebu može biti korišćen u javnim komunikacijama ukoliko se navede izvor informacija, odnosno Internet portal opštine Vrbas – VRBAS.net, i samo uz saglasnost nosilaca autorskih prava.