Početak Gradske vesti Renovira se Dečija bolnica, naredne godine stižu magnet i specijalni inkubator

Renovira se Dečija bolnica, naredne godine stižu magnet i specijalni inkubator

58
0
Radi se o odeljenjima Klinike za pedijatriju i Klinike za dečiju hirurgiju, na kojima se menja PVC stolarija, zidovi i podne obloge, ali i kompletne instalacije. Za sve radove, Pokrajinska vlada izdvojila je 21,7 miliona dinara, a sledi i faza u kojoj će se raditi fasada sa pratećim radovima, vrednim 17,6 miliona dinara, poručuje pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
 
Nakon radova, naglašava sekretar, više od 13.000 dece, koliko se zbrine godišnje, imaće najbolje uslove za lečenje i udoban boravak tokom bolničkih dana. 
 
V.d. direktorka Dečije bolnice Jadranka Jovanović Privrodski kaže da će biti renovirano i odeljenje na kojem se zbrinjava odojčad (bebe do godinu dana starosti). Takođe, uslovi će biti znatno poboljšani i za donošenje na svet prevremeno rođenih beba, a čim se nabave dugoočekivana magnetna rezonanca i specijalni inkubator za prevremeno rođene bebe.
 
Naime, Dečija bolnica trenutno putem javne nabavke traži izvođača radova za izgradnju objekta Odseka za magnetnu rezonancu. Tokom leta pribavljene su građevinske i sve druge dozvole za radove, a po zatvaranju tendera i odabira izvođača 11. decembra, potpisaće se ugovori i pristupiti izgradnji objekta planiranog između zgrada bolnice i Klinike za stomatologiju Kliničkog centra Vojvodine. Sekretar Gojković poručuje da će, nakon nabavke magnetne rezonance, Dečija bolnica imati najsavremeniji uređaj koji postoji.
 
„Ubeđen sam da ćemo sledeće godine imati magnetnu rezonancu u posedu i u radu“, najavljuje Zoran Gojković.
 
 
 
 
 
1 / 7
 
 
Jovanović Privrodski naglašava da savremena dijagnostika faktički ne može da se zamisli bez magnetne rezonance, koja će eliminisati sve dosadašnje liste čekanja za preglede, a koji su se obavljali u KCV i na Institutu u Sremskoj Kamenici. V.d. direktorka kaže za 021 da će u sklopu prateće opreme biti nabavljen i inkubator za prevremeno rođene bebe, čime će Dečija bolnica jedina u Srbiji imati ovakav aparat i uslove da poboljša statistiku kada je reč o donošenju na svet i zbrinjavanju prerano rođenih mališana na teritoriji Vojvodine. 
 
„Ovaj aparat veoma je bitan i za program vantelesne oplodnje, naročito sada, kada imamo sve više parova koji imaju problem sa sterilitetom. Na ovaj način ćemo stvoriti veću mogućnost rađanja prevremeno rođene dece“, poručuje Jovanović Privrodski.
 
Podsetimo da je ideju za nabavku magnetne rezonance sa pratećom opremom pokrenula 17. novembra 2015. godine Dečija bolnica i Fondacija Magnet za ljubav, a u toku akcije prikupljeno je humanitarnim putem 38,8 miliona dinara – nažalost, nedovoljno za sprovođenje projekta. Potom se u finansiranje uključila Pokrajinska vlada i to odmah po smeni vlasti u Vojvodini. 
 
Izvor: Portal 021