Početak Gradske vesti Rukovodstvo opštine Srbobran na svečanosti u Orošhazi

Rukovodstvo opštine Srbobran na svečanosti u Orošhazi

80
0

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški, zajedno sa članovima Opštinskog veća Ifju Zoltanom i Sabadoš Fodor Beatom, prisustvovao je svečanostima u bratskom mađarskom gradu Orošhaza, koje su organizovane povodom 275. godišnjice od dolaska prvih žitelja na ovu teritoriju Mađarske. Svečanost je organizovana 24. aprila u znak sećanja na isti datum 1744. godine, kada su evangelisti iz Zombe po drugi put nakon turske okupacije nastanili ovu pustaru i počeli da obrađuju zemlju, grade prve kuće i evangelističku crkvu. Taj dan se smatra danom osnivanja Orošhaze i svečano se obeležava na Trgu Đera Vilmoša, ispred evangelističke crkve.

Nakon prazničnog protokola, na platou ispred crkve, gradonačelnik Zoltan David i bivši gradonačelnik Bela Nemet su svečano otkrili bronzano crkveno zvono, koje stoji na stalku od specijalnog krečnog kamena, a delo je vajara Gabora Banfi. Zvono se tada i prvi put oglasio, i kako je rečeno, zvuk zvona stalno treba da podseća na mir božiji.

Nakon otkrivanja zvonika, program se nastavio dodelom priznanja i povelja najistaknutijim preduzetnicima, kulturnim i prosvetnim radnicima, sportistima, radnicima javnog života, kao i zdravstvenim radnicima.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici četiri zbratimljena grada Orošhaze, među njima i opštine Srbobran.

„‘Prisustvovali smo svečanosti obeležavanje Dana grada Orošhaza, naše prijateljske, pobratimske opštine iz Republike Mađarske. To je bila jedna skromna ali veoma lepa manifestacija posvećena precima koji su pre 275 godina došli na prostor sadašnje Orošhaze i formirali naselje, koje je kasnije izraslo u veći a sada u razvijen i moderan grad. Tim povodom otkriven je i spomenik koji podseća i simbolizuje vreme dolaska. U Orošhazi smo uvek lepo primljeni, i naši susreti svaki put donose nešto novo u produbljivanju naših odnosa i međusobne saradnje. Tako smo, iako su bili slavljenički dani, razgovarali i o modalitetma razmene učenika. Pored već razrađenog sistema razmene, odnosno boravka naše dece u Orošhazi i dece iz Orošhaze u Sutomoru, dogovorili smo da će od ove godine naša deca boraviti u dve smene u letovalištu u Orošhazi. To mogu biti učenici kao do sada, ali i naši mladi sportisti koji će tamo obaviti i deo sportskih priprema. Izražavam svoje zadovoljstvo čvrstim i svestranim odnosima između dve opštine koji se ogledaju u kulturnoj, prosvetnoj, turističko i sportskoj saradnji, a što je od veoma velikog značaja ne samo za našu, mađarsku zajednicu, nego za sve građane opštine Srbobran“, izjavio je nakon posete Mađarskoj predsednik opštine Paroški.

Foto: Tibor Rost

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here