Sajam sporta i državno takmičenje u pružanju prve pomoći uspešno održani u Beogradu predhodnog vikenda

U okviru manifestacije „Sajam Sporta“ odrzano je

Državno takmičenje u pružanju prve pomoći u Beogradu

Takmicenje se održalo na više lokacija na Adi Ciganliji, dok je takmičenje u realističkom prikazivanju povreda, oboljenja i stanja održano dan ranije,  u sedištu Crvenog krsta Srbije, Simina 19.

Ekipa omladine Novog Sada zauzela je TREĆE mesto u konkurenciji 15 ekipa
1. Stari grad (Beograd)
2. Palilula (Beograd)
3. Novi Sad


Učestvovali su Subotica, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Voždovac, Kragujevac, Kraljevo, Vranje, Niš, Užice, Boljevac, Zubin Potok, Gračanica.
Na Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije, naša organizacija je bila zastupljena u sve tri kategorije, a svoje umeće poznavanja prve pomoći pokazalo je 15 ekipa Omladine i 14 ekipa Podmlatka Crvenog krsta iz 16 sredina iz cele Srbije, kao i 13 ekipa realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja. Svi navedeni su se plasirali na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima.

Svečano otvaranje takmičenja i ceremonija proglašenja pobednika održana je u okviru manifestacije Sajam sporta.


U kategoriji podmlatka učestvovali su Subotica, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Stari grad, Palilula, Voždovac, Kragujevac, Kraljevo, Vranje, Niš, Užice, Leposavić, Gračanica i Novi Sad.
U konkurenciji realističkog prikazivanja povreda, oboljenja i stanja učestvovali su Ruma, Sremska Mitrovica, Subotica, Stari grad, Voždovac, Palilula, Požarevac, Vranje, Boljevac, Kragujevac, Užice, Kraljevo, Kosovska Mitrovica i Novi Sad.
Crveni krst Novog Sada – Gradsku organizaciju na ovom takmičenju predstavljali su:
EKIPA OMLADINE: Elena Trivundža, Uroš Crnić, Milica Žagar, Sara Crnić, Filip Mihajlović i Marija Savanović, instruktor Aleksandra Milić;
EKIPA PODMLATKA: Vladislava Dobrić, Tara Žagar, Nebojša Miličić, Dunja Mudrinski, Jovana Suvačar i Milica Petrović, instruktor Filip Mihajlović;
EKIPA REALISTIČKOG PRIKAZIVANJA POVREDA, OBOLENJA I STANJA:
Tijana Topalović, Radomir Sredanović i Dunja Sabo, instruktor Ana Pajkić;
Uspešnu realizaciju takmičenja pomogle su sudije iz naše organizacije: Sergej Cicvara i Nikola Popović.


Ove godine tema državnog takmičenja bila je posvećena pružanju prve pomoći kod povreda u sportu. Na takmičenju su bili prikazani scenariji i povrede koje se najčešće dešavaju u sportu, a ideja je bila da se na ovaj način afirmiše bezbedno bavljenje sportskim aktivnostima i ukaže na značaj poznavanja prve pomoći za sve one koji se profesionalno ili rekreativno bave sportom.
Pokrovitelj takmičenja bilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a partneri Sportski savez Srbije i Olimpijski komitet Srbije. Na zabavnim poligonima kompanija Decatlon se pridružila u kreiranju malih sportskih izazova za sve takmičare.