“Sajam zavičaja” otvoren u Novom Sadu

Drugi po redu, “Sajam zavičaja”, otvoren je na Novosadskom sajmu.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević rekao je da “Sajam zavičaja” čuva i baštini našu tradiciju i običaje. On je dodao da je zadatak Novog Sada da prihvati, kao u svoju kuću, sve koji su ovde došli i da svima da jednaku šansu.

“Mi imamo obavezu da pomažemo rad zavičajnih udruženja, a ona da neguju kulturu i običaje. Mislim da sada svi koji su unesrećeni egzodusima u prošlosti, uveliko već osećaju kao da su se ovde rodili, jer Novi Sad ljudima daje jednake šanse, a njihovi običaji postaju običaji Novosađana”, naglasio je Srđan Kružević.

Manifestacija nosi naziv “Zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu” i pored predstavljanja kulture, tradicije i običaja, podrazumeva saradnju u privredi, kulturi i turizmu čiji je osnovni cilj okupljanje i povezivanje brojnih relevantnih aktera iz navedenih oblasti.
Sajam zavičaja održava se, kao i prošle godine, u organizaciji Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima i Sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, uz podršku Pokrajinske vlade.

“Pokrajinska vlada podržava očuvanje tradicije i kulture onih koji su se ovde doselili iz raznih krajeva bivše države i to kroz razne vidove pomoći, kao što su stambeno zbrinjavanje, ekonomsko osnaživanje i drugo. Nastavićemo sa takvom podrškom izbegličkim i raseljeničkim porodicama, ali pomagaćemo i našim sunarodnicima u regionu. Jedinstvo je osnovni preduslov za prosperitet”, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.


Prema rečima direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duška Ćutila, na 100 štandova predstavlja se više od 70 izlagača, a ima više od 300 učesnika u kulturno-umetničkom programu, koji će prezentovati izvorno stvaralaštvo.

Sajam traje samo danas, 22. februara, a svi sadržaji na sajmu su besplatni.
Autor: 021.rs, Objektiv24