Sastanak ministra Vučevića s potpredsednikom Centralne vojne komisije generalom Žang Jousjom

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa potpredsednikom Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine generalom Žang Jousjom u okviru Trećeg foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ u Pekingu, gde se nalazi kao deo zvanične delegacije Republike Srbije, predvođene predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Ministar Vučević izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa potpredsednikom Centralne vojne komisije i prilikom detaljnog razmatranja pitanja saradnje u oblasti odbrane, koja je razvijena, intenzivna i konstantno se unapređuje.

On je istakao da lični odnosi predsednika Vučića i Si Đinpinga daju poseban pečat tradicionalnom čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine.

Ministar Vučević zahvalio je na podršci koju Kina pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, te zaštiti naših nacionalnih interesa, ocenjujući da je principijelan i dosledan stav Kine po pitanju Kosova i Metohije dokaz iskrenog prijateljstva. On je naglasio da Republika Srbija dosledno i iskreno podržava politiku „Jedne Kine”.

Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku i uprkos svim pritiscima nastavlja sa odgovornom politikom mira i stabilnosti, istakao je ministar Vučević dodajući da Srbija ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i punoj primeni do sada postignutih sporazuma.

Govoreći o saradnji u oblasti odbrane između Srbije i Kine, ministar Vučević istakao je značaj obostrane zainteresovanosti za njeno unapređenje na još viši nivo. Vojnotehnička saradnja, naglasio je, najrazvijeniji je segment saradnje u oblasti odbrane sa Kinom, dodajući da je u prethodnom periodu u ovoj oblasti učinjen najkonkretniji napredak. Tokom sastanka razgovarano je i o modalitetima saradnje u segmentu opremanja bespilotnim letelicama i sistemima protivvazduhoplovne odbrane, koji su značajan element odbrane našeg vazdušnog prostora i naše zemlje.

Tokom današnjeg sastanka razgovarano je i o značaju i mogućnostima daljeg razvoja vojno-vojne saradnje, saradnje u oblasti vojne medicine, kao i vojnoobrazovne saradnje.