Početak Gradske vesti Sastanak Vučevića i Vesića o rekonstrukciji zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO

Sastanak Vučevića i Vesića o rekonstrukciji zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO

18
0

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i PVO, sa kojim je razgovarao o rekonstrukciji tog zdanja u Zemunu.

Sastanku je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, koji je prisutne upoznao sa stanjem zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i njenim istorijatom, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković koja je predstavila ključne segmente na izradi projekta i ukazala na značaj tog zdanja i važnost njegove rekonstrukcije.

Dogovorene su mere koje će biti preduzete u narednom periodu kako bi se zgradi Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO vratio prvobitni sjaj i sagledan je dosadašnji rad na projektu rekonstrukcije zgrade.

Zgrada Komande u Zemunu, jedno je od značajnijih dela moderne arhitekture, a sagrađena je 1936. godine na mestu nekadašnje Vojne komande, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, dok je statički proračun i nadzor vršio poznati srpski naučnik Milutin Milanković.

Tokom NATO agresije 1999. godine zgrada je oštećena, a u periodu od  2000. do 2001. godine izvršena je delimična rekonstrukcija dela objekta.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izradio je tehničku dokumentaciju sanacije, rekonstrukcije i adaptacije zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here