Početak Gradske vesti Sećanje na NATO bombardovanje: 25 godina kasnije

Sećanje na NATO bombardovanje: 25 godina kasnije

19
0

U Novom Sadu je održano svečano obeležavanje Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja, a gradonačelnik Milan Đurić je zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije prisustvovao tom događaju u kasarni „Jugovićevo“.

Đurić je naglasio suštinsku važnost očuvanja sećanja na sve one koji su izgubili živote tokom bombardovanja 1999. godine, kako civile, tako i pripadnike vojske, čija hrabrost i žrtva ne smeju pasti u zaborav.

Dvadeset i pet dugih godina je prošlo od dana kada je naša država doživela potpuno nelegitiman napad od strane NATO agresora. Iako materijalne posledice bombardovanja saniramo gradeći našu zemlju, rane su i dalje žive. Ne znam nikoga ko može ostati imun na sve što nam se dešavalo tog ružnog i tužnog proleća 1999. godine. Svi mi koji smo zapamtili zvuk ratne opasnosti, razarajuće bombe i plač uplašene dece, ne možemo i nećemo nikada zaboraviti sve traume koje smo pretrpeli i žrtve koje smo podneli. Pre svega, civilne žrtve, jer ne smemo zaboraviti da su tada stradala deca i građani, kao i pripadnici junjačke Vojske Srbije” – rekao je gradonačelnik Đurić.

Nakon molitve za stradale, komandant 1. brigade KoV, brigadni general Zoran Nasković, je dodao svoj glas ističući da je neprocenjivo značajno da se teški trenuci bombardovanja ne izbrišu iz kolektivne memorije, već da se njihova suština prenese na buduće generacije kao podsticaj za očuvanje mira i prevenciju budućih sukoba.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić je takođe istakao duboko ukorenjenu vrednost čuvanja sećanja na stradale, naglašavajući da su oni večni podsetnik na cenu slobode i mira.

Delegacije različitih organizacija su se potom poklonile žrtvama polaganjem venaca, izražavajući poštovanje i pijetet prema onima koji su dali najveći danak u borbi za svoju zemlju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here