„Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti“ -Međunarodni dan sestrinstva

U sredu 12.05.2021. godine obeležava se Međunarodni dan sestrinstva sa sloganom: „Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti“ , u čast rođenja Florens Najtingel – začetnice savremenog sestrinstva.

„U našoj ustanovi medicinske sestare i tehničari čine preko 50 % od ukupnog broja zaposlenih.
Medicinska sestra zdravstvenu zaštitu pruža svima bez obzira na religiju, rasu, politička i seksualna opredeljenja. Pacijent je uvek na prvom mestu.“
-govore iz DZNS.

“Ova globalna pandemija COVID-19 pokazala je svetu važnu ulogu koju medicinske sestre igraju u održavanju zdravlja ljudi tokom čitavog životnog veka“, rekla je Annette Kennedy, predsednica ICN-a (Međunarodni savet medicinskih sestara).

12 maja rođena je Florens Najtingejl (Florence Nightingale) je prva moderna bolničarka u istoriji i žena koja je osnovala službu medicinskih sestara, te zbog toga se i uzima ovaj datum za Međunarodni dan 

Florens Najtingejl ( Florence Nightingale; Firenca, 12. maj 1820 — London, 13. avgust 1910)

Medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja “Novi Sad” skoro godinu i po dana, od kada je proglašena pandemija, rame uz rame sa našim lekarima bore se protiv korona virusa. Njihov doprinos u borbi sa pandemijom je nemerljiv, nesebičan i na ponos celokupnog društva.

Medicinska sestra je ona topla reč sa kojom se prvo susretnemo, uteha u teškim danima bolesti, podrška…

Čestitamo 12. maj svim medicinskim sestrama i tehničarima!