Šid i okolina privlače sve veći broj turista

Na tromeđi Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, na ukrštanju puteva između istoka i zapada, nalazi se opština kroz koju je većina ljudi prošlo, ali su samo retki zastali i obišli kutlurno-istorijska i prirodna blaga koja ima.

Ako želite da doživite Srem u pravom smislu šta Srem treba da predstavlja onda je poseda gradu Šidu i selima šidske opštine idealna destinacija. Mozaik sastavljen od istorije, umestnosti, bogate i raznovrsne sremske kuhinje, arheologije, različitih nacionalnosti sa svojim tradicija i običajima ravnice i brežuljaka koji se prepliću u laganom ritmu kako putujete kroz našu opštinu, jeste nešto što će turistima svakako prijati i ostaviti jak utisak, tvrdi Kristina Radosavljević, direktorka Turističke organizacije Šida.

Šid bogat kulturnom baštinom

Kao prvu destinaciju koju treba obići on navodi Spomen kompleks „Sremski front“ – veličanstveno spomen obeležje, memorijalni kompleks koji podseća sve generacije na jednu od najvećih i najtežih odlučujućih bitaka Drugog svetskog rata. Podignut je u čast svim žrtvama za oslobođenje od fašističkog okupatora prilikom probijanja i završnih operacija na Sremskom frontu 1945. godine.

Kompleks se sastoji iz tri celine: Sabiralište, Aleja Časti i Muzej.
Čuvenu Galeriju slika „Sava Šumanović“ godišnje poseti na hiljade turista I ljubitelja slikarstva. Sava Šumanović je naš najpoznatiji slikar 20. veka. Galerija je osnovana 1952. godine I čuva legat neprocenjive vrednosti. Nedaleko od galerije nalazi se i Spomen kuća Save Šumanovića sa autentičnim nameštajem i ateljeom u kojem je živeo i stvarao.

U Šidu je obavezna poseta I Muzeju naivne umetnosti „Ilijanum“, koji nosi naziv po šidskom slikaru naivcu Iliji Bašičeviću – Bosilju (1895-1972). Nastao je darivanjem svojih slika gradu Šidu. Bašičevićeve slike nalaze se u brojnim domaćim i inostranim galerijama i muzejima koji prikupljaju dela umetnosti naive. Najveći broj Ilijinih slika imaju naslednici Karla Ponta i Sofije Loren, kao i fondacija Rokfeler.

Kulturno-istorijski spomenici i prirodne lepote šidske opštine

– U znak sećanja na slepog guslara, Filipa Višnjića, na njegovom grobu u selu Višnjićevu (tada selo Grk), podignut je 1887. godine spomenik u vidu visoke tanke piramide od granita. Svake godine održava se manifestacija „Višnjićevi dani“ koja čuva ovog pesnika od zaborava. 2017. godine je obeleženo 250 godina od rođenja „srpskog Homera“ i tom prilikom je, u zgradi osnovne škole, otvorena stalna postavka posvećena Filipu Višnjiću. Od ove godine, stalni deo postavke je i interaktivni kutak za posetioce, gde će svi oni koji posete ovu postavku moći da probaju da sviraju
gusle, kaže Kristina Radosavljević.

U okolini Šida nalaze se i dva manastira Sveta Petka i Privina Glava, jezera Bruje , Moharač i Sot, izvor „Banja“, izletište Lipovača i poznato lovište Morović.

Manastir 
Manastir Privina glava, Narcisa B.

Severni, fruškogorski deo opštine poznat je i po vinima, te se u selima Erdevik, Bikić, Molovin, Sot i Berkasovo mogu naći veliki zasadi vinove loze i vina vrhunskog kvaliteta.

Za ljubitelje vina za obilazak je otvoreno desetak vinarija.

Brojne turističke manifestacije u Šidu

Najpoznatija turistička manifestacija je ‘’Sremska kulenijada’’ u Erdeviku, koja okuplja proizvođače, distributere i ljubitelje kulena I drugih suhomesnatih specijaliteta, šunke, kobasice uz ponudu poznatih erdevičkih vina, sireva, meda, kolača.
U Šidu se dugi niz godina održava „Šidsko kulturno leto“ manifestacija koja svakog dana tokom trajanja manifestacije nudi šarolik kulturno-zabavni program za različite uzraste.

U Berkasovu kod Šida tradicionalno se održava ‘’ Sremska vinijada’’ posvećena ljubiteljima, proizvođačima i degustatorima vina. Manifestacija je takmičarskog karaktera, izlagači izlažu svoja vina, a stručna komisija ocenjuje uzorke, uz brojna predavanja edukativnog tipa.

Autor: Narcisa Božić