Početak Gradske vesti Šid postaje idealno mesto za investitore

Šid postaje idealno mesto za investitore

44
0

Na autoputu E-70 na granici sa Hrvatskom na površini od 120 hektara lokalna samouprava Šida prošle godine krenula je u izgradnju prve industrijske zone u Opštini Šid.

-Posle obezbeđivanja potrebnih dokumenata, saglasnosti i projektno tehničke dokumentacije, uz pomoć Pokrajinske vlade, preko Uprave za kapitalna ulaganja, uz učešće opštine Šid u avgustu 2017. godine u radnoj zoni broj 8 u Adaševcima izgrađena je pristupna saobraćajnica kojom je omogućen brži i lakši pristup na svih 120 hektara industrijske zone. Vrednost radova je oko 32 miliona dinara, 16 miliona obezbeđeno
od Uprave za kapitalna ulaganja i 16 miliona iz budžeta opštine Šid kaže za  Predrag Vuković, predsednik Opštine Šid.

Na ovom prostoru urađeno je čišćenje i uređenje kanalske mreže, dodaje Vuković, vrednost radova 12 miliona dinara, od čega je šest miliona obezbeđeno od sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dok je drugu polovinu finansirala opština Šid.

Pokrajina uložila 41 milion za industrijsku zonu u Adaševcima

U toku 2018. godine Uprava za kapitalna ulaganja Pokrajinske vlade odobrila je opštini Šid sredstva u iznosu od oko 41 milion dinara za infrastrukturno opremanje radne zone broj 8 u Adaševcima. Ovim sredstvima uz učešće opštine u iznosu od oko 29 miliona dinara biće izgrađena trafo stanica i vodovodna mreža.

Lokalna samouprava će konkurisati za još jedan projekat na industriskoj zoni, a to je druga faza radova na saobraćajnici S-0 presvlačenje ove saobraćajnice asfalt betonom i i izgradnja pešačko-biciklističke staze.

U Šid stigla dva velika investitora

Italijanski investitor otvorio je u Šidu pogon za proizvodnju donjeg dela cipela – đonova ’’Flexi Sholen“doo, u kome je zaposleno 40 radnika.

Ovaj investitor do kraja 2018. godine planira proširenje kapaciteta i zaposlenje još 60 radnika. Letos smo izgradili pristupnu saobraćajnicu u delu industrijske zone u blizini italijanske firme, čime su obezbeđeni infrastrukturni uslovi za proširenje proizvodnje.

Trenutno najznačajnija investicija u Opštini Šid je privatizacija nekadašnjeg giganta Idustrije mesa „Srem Šid’’ čiji su novi vlasnici, konzorcijum firmi „Agropapuk“ iz Kukujevaca i Industrije mesa „Đurđević“ iz Pećinaca, uložili dva miliona evra, zaposlili 130 radnika i brzo pokrenuli proizvodnju. Već u prvom mesecu rada izvezli su goveđe meso u Tursku u vrednosti većoj od milion evra, kaže Vuković.

U Šidu sa ponosom naglašavaju da je do sada u „Srem Šidu“ obrađeno meso 3.000 goveda i realizovan izvoz u Tursku vredan oko 3,5 miliona evra. Investicija je realizovana u liniju klanja, adaptaciju i rekonstrukciju kompletnog objekta sa infrastrkturom, linijom za rasecanje i obradu goveđeg mesa i liniju za pakovanje goveđeg mesa. „Srem Šid“ je nekada bio gigant domaće industrije mesa, koji je od 2001. godine bio u stečaju. Pre stečaja, fabrika je zapošljavala blizu 2.000 radnika.

Predsednik u Šidu  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošlog meseca obišao je pogone „Srem Šida“, kao primer uspešne privatizacije iz stečaja i firme kojoj su zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za tamošnje tržište.

Autor: Narcisa Božić

Foto Hronograf.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here