Simfonijski orkkestar RTS na Nomusu 2023

U nastavku Festivala Nomus 2023 kapitalna instrumentalna dela velikana muzičke istorije u izvođenju našeg uglednog orkestra i gostujućih, renomiranih umetnika.

Ponedeljak, 23. oktobar, Sinagoga, 20h, simfonijski orkestar RTS, solista Stanko Madić, violina, dirigent Premil Petrović

Program: J. Brams: Koncert za violinu i orkestar br. 1, D-dur, P. I. Čajkovski: Simfonija br. 6 u b-molu „Patetična“.

Prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel.021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i na dan koncerta od 18h do 20h u holu Sinagoge.

Cene ulaznica: 1.500 i 1.200 dinara

Stanko Madić je izrazito uspešan i međunarodno priznati srpski violinista. Prvi je koncertmajstor Bavarskog radija i Festivalskog orkestra Bajrojta. Prisustvo na vodećim pozicijama najboljih nemačkih orkestara i kamernoj muzičkoj sceni, kao i bogata solistička karijera svrstavaju ga u vrlo traženog i svestranog muzičara, zgusnutog rasporeda i razgranate karijere.
Dobitnik je niza najviših nagrada i prznanja, na brojnim nacionalnim imeđunarodnim konkursima.

Premil Petrović je osnivač, umetnički direktor i dirigent No Borders Orchestra. Ubraja se u vodeće muzičke ličnosti poreklom iz Srbije. Živi u Berlinu, sarađuje s orkestrima širom sveta i nastupa na vodećim međunarodnim festivalima. Repertoar Premila Petrovića uključuje istorijske interpretacije stare muzike, klasičarsko-romantičarska operska i simfonijska dela kao i brojne svetske premijere novih kompozicija. Dobitnik je prve nagrade Hans Ajzler u Berlinu upravo za interpretaciju savremene muzike.

Simfonjski orkestar RTS-a, jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Deluje u okviru Muzičke produkcije RTS-a, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertantna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature.