Početak Gradske vesti Skoro završen otkup delova kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu

Skoro završen otkup delova kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu

71
0

 To je potvrdio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 

„Veći deo prostora te zgrade je otkupljen od dosadašnjih vlasnika“, rekao je Vučević i dodao da je za realizovanje projekta „Kuća bana Jelačića“ Republika Srbija odobrila sredstva u iznosu od 600.000 evra, a Pokrajina će platiti rekonstrukciju tog objekta.
 
Podsetimo, upravo imovinsko-pravni status ove kuće, u kojoj se 1801. godine rodio Josip Jelačić, jedan je od ključnih problema koji je kočio projekat kompletnog uređenja ovog kulturno-istorijskog zdanja. Naime, ovaj objekat je nacionalizovan posle Drugog svetskog rata i sada ima više vlasnika. Za sada jedini simbol koji ukazuje da se u toj kući rodio ban Jelačić je spomen-ploča na kojoj piše:
 
„U ovom domu rodio se 16. oktobra 1801. slavni hrvatski ban grof Josip Jelačić“. 
 
Ta spomen-tabla je obnovljena 2001. godine, na 200. godišnjicu banovog rođenja, dok je fasada morala da se rekonstruiše 2012. godine jer se srušila i pretila je opasnost prolaznicima, ali i stanarima.
 
Predstavnici hrvatske manjine godinama su tražili da se nađe način da se ovaj kulturno-istorijski spomenik preuredi, a deo objekta prenese na Hrvatsko nacionalno veće, međutim, sve do sada to je ostajalo na papiru, dok se nešto pomerilo s mrtve tačke nakon državne posete Aleksandra Vučića Zagrebu. On je tom prilikom u okviru razgovora o položaju hrvatske manjine u Srbiji dogovorio rešavanje statusa ovog objekta.
 
Vlast sada otkupljuje deo objekta, odnosno stan od oko 60 kvadrata, prizemlje i podrum zgrade, koji će biti sastavni delovi budućeg spomen-doma bana Josipa Jelačića.
 
Opširnije o samoj kući možete pročitati OVDE.
Autor: 021, Novosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here