Sledeće godine obnova pruge Subotica-Segedin

Foto: Marija Jevtić
Foto: Marija Jevtić
Sledeće godine počinje rekonstrukcija pruge između Subotice i Segedina. To je prvi posao koji će se konkretno realizovati u okviru sporazuma potpisanih između Vlada Srbije i Mađarske, a u vezi sa infrastrukturnim ulaganjima u našoj zemlji, prenosi RTV.

Projekat revitalizacije i izgradnje pruge između Subotice i Segedina, a nakon toga i između Subotice i Baje uživa punu podršku Vlada Srbije i Mađarske. Cilj je da se oživljavanjem pruge spoje Segedin i Subotica, dva privredna centra, i najveća rečna luka u Mađarskoj, koja se nalazi u Baji. Na petoj zajedničkoj sednici Srpske i Mađarske Vlade, koja je nedavno održana u Subotici, ministarka Zorana Mihajlović i njen kolega Laslo Palkovič, potpisali su memorandum o razumevanju, ali državni sekretar Imre Kern podseća da politička volja da se taj posao realizuje postoji već od ranije.

Rekonstrukcija pruge između Subotice i Segedina može da počne 2020.godine. Planska dokumentacija je spremna, a obezbeđen je i novac. 2021.godine možemo modernizovati i prugu između Subotice i Baje. To će olakšati prelaz granice i omogućiće dalje jačanje privrednih veza. To je prilika da se ljudi kreću sa jednog mesta na drugo i kao zaposleni, ali i kao investitori. To će ujedno doprineti jačanju turističkih veza na mađarsko-mađarskim i sprsko-mađarskim relacijama„, ističe Lazar Janoš.

Pruga Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja ukupno je dugačka 98 kilometara. Projekat predviđa rekonstrukciju i modernizaciju postojećih deonica i izgradnju demontiranih deonica sa obe strane granice. Posao bi mogao biti gotov do 2022. godine.

Izvor: RTV/Kristijan Takač