Početak Gradske vesti Smanjeno vreme rešavanja sporova, ali sudovi i dalje pretrpani predmetima

Smanjeno vreme rešavanja sporova, ali sudovi i dalje pretrpani predmetima

29
0

Područje Apelacionog suda u Novom Sadu obuhvata više sudove u Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Šapcu, kao i 15 osnovnih sudova koji pokrivaju više od 40 gradova i opština.
 
Kada je reč o višim sudovima, sudije su svoje predmete rešavali u proseku za 192 dana, dok je Apelacioni sud u Novom Sadu predmete rešavao za 37 dana. Prosečno vreme trajanja postupka izračunat je tako što je broj nerešenih predmeta podeljen sa brojem rešenih, a potom se taj rezultat pomnožio sa brojem dana u godini, objašnjeno je u godišnjem izveštaju za 2017. Apelacionog suda, koji je predstavljen danas.
 
Na području Apelacionog suda u Novom Sadu tokom prošle godine rešen je 396.651 predmet, a rešeno je još 121.190 predmeta koji se odnose na zahteve građana za overu potpisa, rukopisa, izdavanje uverenja i slično. Broj rešenih predmeta je manji za više od 116.000 u odnosu na 2016. godinu, zbog dejstva Zakona o izvršenju i obezbeđenju.
 
Nasuprot broju rešenih predmeta, prošle godine je evidentirano i to da 109.640 predmeta nije dobilo svoj ishod. I broj nerešenih predmeta je opao u proteklom periodu, što se vidi po tome da je 2014. godine bilo gotovo 223.000 nerešenih predmeta. 
 
Iako ukazuju na to uspevaju da budu efikasniji, struka upozorava i na opterećenost. Predsednik Vrhovnog kasacionog sudaDragomir Milojević poručio je da su viši sudovi zatrpani.
 
„Pred Novu godinu smo primili 50.000-60.000 predmeta diskriminacije na nivou Srbije, to ne može nijedan sistem da izdrži. Kada se pogledaju rezultati rada od 2012. zaključno sa 2017, svake godine u sistem srpskog pravosuđa ulazi oko 400.000 predmeta, to niko ne može da izdrži. Mi o tome moramo da pričamo. S druge strane, treba i da se pohvalimo. Pogledajte osnovne sudove na području Apelacionog suda u Novom Sadu, 2014. godine prosečno vreme trajanja rešavanja predmeta bilo je 162 dana, a prošle godine 95. Na teritoriji Srbije je za rešavanje predmeta potrebno nešto manje od 300 dana u proseku“, naveo je Milojević.
 
Iako se vreme rešavanja predmeta smanjilo, broj predmeta u kojima se traži zaštita prava na suđenje u razumnom roku je u porastu. Prošle godine su primljena 1.193 predmeta, a jedino je Apelacioni sud u Novom Sadu zabeležeio smanjenje broja žalbi na suđenje u razumnom roku. 
 
Zbog mnogo starih predmeta svi sudovi su morali da preduzimaju mere kojima su doprineli da se njihov broj smanji. Na kraju 2017. godine ukupan broj nerešenih starih predmeta bio je 70.908, što je duplo manje u odnosu na 2015.
 
Sudovi su rešavali gotovo 3,5 predmeta dnevno koji su se odnosili na porodično nasilje. Primenom Porodičnog zakona javio se veći broj ovih sporova, pa je prošle godine rešeno 1.258 predmeta u vezi sa porodičnim nasiljem, dok 212 tek treba da bude rešeno.
 
„Suočeni sa konstantnim prilivom predmeta, povećanim naročito u višim sudovima, usporenim izborom sudija i stalnom fluktuacijom i sudijskog i nesudijskog kadra, sudovi su, prema prikazanim rezultatima, evidentno uložili napor da poboljšaju rezultate rada i uspešno su ostvarili svoju funkciju“, zaključio je predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković u izveštaju za prošlu godinu.
Autor: Zoran Strika – strika@021.rs
 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here