Početak Gradske vesti Sofić: 3 miliona evra za opštine u Sremu kroz projekte prekogranične saradnje...

Sofić: 3 miliona evra za opštine u Sremu kroz projekte prekogranične saradnje Srbija-BiH

60
0

Treći poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Interreg IPA prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina koji se tiče preostalih sredstava iz prethodnog programskog perioda 2014-2020. Prioritetne oblasti definisane kroz ovaj poziv su: Podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije sa budžetom u iznosu od milion evra i – Povećanje doprinosa turizma društveno-ekonomskom razvoju programskog područja sa budžetom u iznosu od nešto više od 2 miliona evra – izjavio je putem bloga „Regionalno i lokalno po meri građana“ Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Sofić je dodao da je ufinasiranje predviđeno u iznosima od 60 do 85 odsto i da je namenjeno pravnim licima i neprofitnim organizacijama na teritoriji Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Treći poziv za podnošenje predloga projekata sprovodi se u saradnji Ministarstva finansija Republike Srbije, Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da se Srem nalazi u programskoj oblasti, ovim putem želim da ohrabrim i pozovem sve lokalne samouprave sa područja Srema da se aktiviraju, uzmu učešće i podnesu predloge projekata u okviru ovog poziva u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine. U više navrata govorio sam o važnosti učešća svih niova vlasti u procesu jačanju kapaciteta loklanih samouprava i stvaranja uslova za realizaciju projekata koji će biti na dobrobit građana, a programi prekogranične saradnje svakako predstavljaju jedan od najboljih mehanizama za razvoj pograničnih područja, sinergiju i saradnju između programskih zemalja koja doprinosi podizanju standarda i kvaliteta života građana – objasnio je Sofić.

Sofić je, kako kaže, siguran da će svi relevantni učesnici prepoznati mogućnost da se kroz realizaciju projekata u okviru ovog Poziva doprinese što većoj apsorpciji sredstava iz EU fondova i unapređenju nekih od aspekata života lokalnih zajednica.

Detaljnije informacije i smernice za podnšenje prijava, kao i kompletan aplikacioni paket dostupni su na internet stranici Prekograničnog programa Srbija – Bosna i Hercegovina https://srb-bih.org

Foto: Pokrajinska vlada

Novi Sad, 19. mart 2022. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here