Specijalna projekcija filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ u bioskopu Arena Cineplex

U subotu, 18. novembra u 19 časova, biće održana specijalna projekcija filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova u bioskopu Arena Cineplex. Delovi ekipe filma će prisustvovati, a nakon projekcije planiran je unplugged mini koncert. Ulaznice su dostupne za kupovinu.

Film Darka Lungulova je naišao na pozitivan prijem na ovogodišnjem FEST-u, dok je na 70. Martovskom festivalu u Beogradu osvojio Grand Prix, uz reči žirija koji ga je opisao kao „Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo“. Takođe, film je nagrađen za najbolju montažu i dizajn zvuka.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ predstavlja priču o rokenrol grupi koja je preživela zemlju čije je ime nosila, ali je istovremeno i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji su rasli uz novu Jugoslaviju. Koristeći arhivski materijal, film donosi priču o trajanju, ljubavi i borbi.

Recenzenti ističu da se u filmu vešto prepliću javni i privatni snimci, uključujući emotivne Super-8 kućne filmove porodice Jelić. Ovakav spoj manje poznatih delova jugoslovenske istorije donosi emotivnu priču koja ostaje sa gledaocima, slično kao i bend „Yu Grupa“ koji je inspirisao film.

Film je sniman i montiran tokom dugog perioda, inkorporišući 80 godina života, više od 60 godina sviranja rokenrola, više od 50 godina YU Grupe i 45 godina postojanja bivše zemlje. U filmu učestvuju ključni članovi grupe, kao i drugi poznati muzičari.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržan od strane Filmskog centra Srbije, a koproducent filma je Mirko Miljuš. Distribuciju u Srbiji obavlja FAME Solutions.