Početak Gradske vesti Spens danas proslavlja 40 godina postojanja

Spens danas proslavlja 40 godina postojanja

99
0

Sportski i poslovni centar “Vojvodina”, odnosno Spens, kako ga većina građana poznaje, danas proslavlja 40 godina od otvaranja za 36. Svetsko prvenstvo u stonom tenisu.

Rođendanska kampanja “Prvih 40” je uveliko u toku na društvenim mrežama, a od pre nekoliko dana i na bilbordima širom Novog Sada. U kratkim video-snimcima četrdeset govornika iz sveta sporta, medija, muzike i javnog života, podelilo je i oživelo emocije i uspomene na Spens. Zbog epidemiloških mera, proslava jubileja je odgođena, a u planu je da se, kad bude dozvoljeno okupljanje većeg broja ljudi, na svečanoj akademiji predstaviti značaj tog zdanja za Novi Sad i Srbiju

Prema rečima direktora SPC “Vojvodina” Dragana Milića, poštujući želju Novosađana, Grad je odlučio da se Spens obnovi, modernizuje i vrati mu se stari sjaj. On ističe da su ove godine planirane brone investicije.

Prema nejgovim rečima , rekonstrukcija Spensa je logičan korak ka njegovoj revitalizaciji, pošto je od izuzetnog potencijala, čija se vrednost ogleda u tipološkom, arhitektonskom, kulturološkom i društvenom svojstvu.

Predviđena je primena koncepta “kuća u kući” i jasno zoniranje, što znači da će svih 85.000 kvadratnik metara Spensa dobiti omotač, a svaki prostor biće izolovan da može samostalno da funkcioniše, što će poboljšati energetsku efikasnost i funkcionalnost objekta – pojasnio je Milić i dodao da troškovi energetike (grejanje, voda i struja) premašuju milion i po evra godišnje, a plan je da se ti izdaci upola smanje. – Spens je potreban i neotuđiv deo identiteta Novog Sada, a njegova izuzetnost se ogleda u činjenici da je on jedini objekat u državi koji objedinjuje prostorne mogućnosti za održavanje profesionalnog i rekreativnog treninga i sportskih manifestacija najrazličitijih rangova takmičanje. Osim toga, jedini je zatvoreni sportski centar tolikog kapaciteta. Od 85.000 metara kvadratnih, sportski prostor zauzima 46.300 metara kvadratnih, što pruža mogućnost za realizaciju sportskog programa tokom čitave godine. Ne smemo zaboraviti da se nalazi i na idealnom mestu, gotovo u srcu grada, i lako je pristupačan – u neposrednoj blizini je kampusa, gradske plaže, na oko kilometar razdaljine od hotela “Park”, “Vojvodina”, “Putnik”, “Zenit”.

– Plan je i da se kancelarijski prostori na prvom i drugom spratu “ukrune”, kao i da se Dečje odeljenje Gradske biblioteke preseli kod nas – najavio je Milić. – Iako je Spens pretrpeo znatne gubitne zbog epidemioloških mera (otkazane su brojne sportske i kulturne manifestacije, a kupališna sezona gotovo da nije ni postojala), ipak je gradski sportski centar nastavio da živi. Od velikog je značajan što je poslednjih godinu dana pet odsto više poslovnog prostora izdato i došli su nam značajni partneri, koji su zakupili poslovne prostore poput kompanije “Nindek”. Nakon mnogo godina, na Spensu je promenjeno 25 tona zemlje, u kojoj je zasađen veliki broj različitih biljaka, jer želimo da pratimo strategiju razvoja i ozelenjavanja grada, a nedavno je proradila i fontana.

Autor: Silvia Kovač

Foto: Slobodan Š.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here