Početak Uncategorized Spomenik „Šajki“ biće postavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi 28. juna

Spomenik „Šajki“ biće postavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi 28. juna

39
0

Spomenik srpskom ratnom brodu „Šajki“, u čijoj izradi je učestvovala umetnica Joko Ono, biće postavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi 28. juna, na stogodišnjicu potpisivanja Versajskog mira 1919. godine i zvaničnog završetka Prvog svetskog rata.

Istog dana Exit fondacija će na Tvrđavi otvoriti i konceptualnu instalaciju pod imenom „One day…“. Kako navode u Exit fondaciji, ova instalacija će pored muzičkog festivala, dodatno promovisati Petrovaradinsku tvrđavu, ali i ceo Novi Sad na međunarodnoj sceni kao grad tolerancije, saradnje i kulture.
U pitanju je deo projekta „Creative History Balkans Tour“, koji je pokrenula Exit fondacija, i programske platforme „Tvrđava mira“ projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.
Veoma smo srećni što zajedno sa ikonom mirovnog pokreta i savremene umetnosti Joko Ono donosimo prvi veliki spomenik miru na ovim prostorima koji će biti nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije. Kao i projekat ‘Kreativna istorija Balkana”’ koji promoviše kulturni turizam i četiri tvrđave Balkana kroz spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleđa, i u slučaju saradnje sa Joko Ono imamo istu fuziju modernog i tradicionalnog. Instalacija koju je uradila Joko Ono urađena je po motivima tradicionalnog broda ‘Šajka’ koji su koristili vojnici-graničari Vojne krajine, i koji je deo srpskog kulturnog nasleđa“, izjavio je predsednik UO Exit fondacije Ivan Petrović.
Projekat „Creative History Balkans Tour“ ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje: tvrđavu Kastel u Banja Luci; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu; i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji.
Ideja Saveta za regionalnu saradnju, koja je implementirana i finansirana od strane EU projekata razvoja turizma i promocije, jeste da se odaberu najbolje kulturne i avanturističke turističke ponude Zapadnog Balkana i da se pretvore u jedan zajednički regionalni turistički proizvod koji će privlačiti više posetilaca u region, zadržati ih duže, i da posete ne jednu već nekoliko lokacija„, rekao je predstavnik Saveta za regionalnu saradnju Nikola Gaon.
Konceptualna instalacija „One day…“ Joko Ono biće realizovana u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, a u sklopu programskog luka „Tvrđava mira“, koji se bavi afirmisanjem Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umetnost i kulturu.
Na konferenciji je prezentovana i internet platforma, koja će turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasleđa Balkana.
Autor: 021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here