Srbija na aukciji u Londonu otkupila sliku Paje Jovanovića za 300.000 funti

Muzej grada Beograda, uz podršku države Srbije, uspešno je na aukciji kod Sotebija u Londonu, za iznos od 300.000 funti, otkupio sliku „Odmor Bašibozuka“ autora Paje Jovanovića.

Direktorka Muzeja grada Beograda, Jelena Medaković, izrazila je radost i ponos povodom povratka remek-dela Paje Jovanovića u Srbiju. Zahvalila je predsedniku Aleksandru Vučiću na podršci koja je omogućila ovu značajnu akviziciju za muzej. Slika, deo Legata Paje Jovanovića, pridružuje se kolekciji muzeja i predstavlja vredno delo iz umetnikove orijentalističke faze.

Početna procenjena vrednost slike bila je između 70.000 i 100.000 funti, a dimenzije ulja na dasci su 68 x 60,5 centimetara s ramom, odnosno 41 x 32,5 centimetara bez rama.

Ovo nije prvi put da dela Paje Jovanovića privlače pažnju na međunarodnim aukcijama. Na prethodnoj aukciji u istoj kući 2018. godine, slika „Dva Bašibozuka ispred kapije“ postala je najskuplje prodata delo srpskog slikara, dostigavši cenu od preko pola miliona evra.

Paja Jovanović, rođen 1859. u Vršcu, preminuo je 1957. u Beču. Kao jedan od najvećih srpskih slikara i predstavnik akademskog realizma, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji umetnosti. Njegova dela, poput „Bitke u Teutoburškoj šumi“ i „Seobe Srba“ pod Arsenijem III Čarnojevićem, čine deo značajne umetničke baštine.