Početak Gradske vesti Srbija predsedava Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju

Srbija predsedava Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju

14
0

Srbija će naredne tri godine predsedavati Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, organizaciji posvećenoj postavljanju standarda i pravila razvoja veštačke inteligencije.

Cilj ovog angažmana je prevazilaženje jaza između teorije i prakse, usvajanje zakonskih regulativa u oblasti veštačke inteligencije i podrška najnovijim istraživanjima naučnika.

Stefan Badža, savetnik u kabinetu premijerke Srbije, ističe važnost aktivnog učešća Srbije u donošenju odluka vezanih za regulisanje i primenu tehnologija veštačke inteligencije.

Upravo je krajem prošle godine formirana radna grupa koja priprema prvu verziju nacionalne strategije u ovoj oblasti, a očekuje se da će se strategija uskoro naći na javnoj raspravi.

Stručnjaci ističu da je međunarodna saradnja ključna u procesu regulisanja veštačke inteligencije, s obzirom na globalni karakter ove tehnologije.

Dok se čeka sveobuhvatni zakon o veštačkoj inteligenciji, radi se na razvoju strategije za period do 2030. godine.

Evropski parlament nedavno je usvojio prvi zakon o veštačkoj inteligenciji, s ciljem osiguravanja pouzdane upotrebe ove tehnologije i zaštite prava građana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here