Srbija u junu prvi put domaćin najprestižnije evropske biciklističke trke – UCI Gran Fondo

Novi Sad će 16. juna ove godine biti domaćin prve profesionalne biciklističke trke visokog nivoa u okviru UCI Gran Fondo serije, saopštio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Ova istorijska trka, verifikovana od strane Svetske biciklističke federacije, obećava da će privući pažnju ljubitelja biciklizma i doprineti razvoju turizma u regionu.

Mirović je naglasio da su pokrovitelji trke Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad, uz podršku nadležnog biciklističkog saveza, a očekuje se i podrška Ministarstva sporta. Trka će se protezati na deonici od 110 kilometara, startujući ispred Pokrajinske vlade i prolazeći kroz Beočin, Frušku goru, Irig, sve do povratka u Novi Sad.

„U junu ćemo biti domaćini za više od 1.000 profesionalnih biciklista iz celog sveta„, izjavio je Mirović, dodajući da očekuje podršku šire javnosti i zajednički rad kako bi ovaj događaj protekao na najbolji mogući način.

Današnji radni sastanak u Pokrajinskoj vladi bio je posvećen pripremama za prvu UCI Gran Fondo trku u Novom Sadu. Ove trke se organizuju širom sveta na pet kontinenata, namenjene su bivšim profesionalcima, majstorima, amaterima i ljubiteljima biciklizma. One predstavljaju kvalifikacione događaje za Svetsko prvenstvo Gran Fondo, koje će se održati 29. avgusta 2024. u danskom Alborgu.

Sastanku su prisustvovali ministar sporta Zoran Gajić, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, član Gradskog veća za sport Ognjen Cvejićanin, direktor Gran Fonda Ivan Arpaš, predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković, načelnik Uprave saobraćajne policije Beograd Slaviša Lakićević i direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović.

Ivan Arpas direktor Gran Fonda na kraju sastanka zahvalio na podršci svim institucijama koji učestvuju u realizaciji ovog projekta.