Početak Uncategorized Srđan Budimčić u borbi protiv gladi i siromaštva-Banka hrane Vojvodine

Srđan Budimčić u borbi protiv gladi i siromaštva-Banka hrane Vojvodine

139
0

Sa ciljem da doprinese smanjenju siromaštva i pomogne ugroženima na teritoriji AP Vojvodine, Srđan Budimčić, osnovao je organizaciju pod nazivom Banka hrane Vojvodine.

Banka hrane Vojvodine je humanitarna organizacija koja sarađuje sa mnogim udruženjima građana, javnim ustanovama, Crvenim krstom i Dečjim selom, a do sada su imali nekoliko uspešnih akcija u saradnji sa kompanijama koje su se uključile u smanjenje siromaštva i borbu protiv gladi.

Kako je došlo do osnivanja ove organizacije?

-Banka Hrane Vojvodine je osnovana 2021. godine u januaru, sa ciljem da pomognemo najugroženijem stanovništvu sa teritorije Vojvodine. Trenutno sarađujemo sa 92 institucije, odnosno udruženja, fondacije, crveni krst, centri za socijalni rad, pojedine lokalne samouprave, kao i različite crkve poput Protenstantske i Jevanđelske crkve.

Koliko je teško pronaći kompanije za saradnju?

-Imamo dobar odaziv privatnih kompanija u Srbiji. Kompanijama sa kojima sarđujemo, kao što su Nestle, Marbo, Coca Cola, Maxi-Delhaize, Nectar, Jaffa Crvenka, Atlantic Grupa, Lidl i La linea verde, mi smo krovna organizacija, zahvaljujemo im se što sarađuju sa nama i izlaze nam u susret i što zajedničkim snagama pomažemo ugroženom stanovništvu sa teritorije Vojvodine. To su društveno odgovorne kompanije u Srbiji, koje odvajaju određenu količinu njihovih proizvoda, koji se dele spram naših mogućnosti.

Šta od hrane najviše prikupljate, kakvi su to proizvodi u pitanju?

-Proizvodi koje prikupljamo su oni koje možete da pronađete u prodavnici, sa deklaracijom. Ono što dobijamo zavisi od toga šta određena kompanija može da nam priloži, tako nam je Bambi delio svoje perece proizvode, Jaffa njihove braunije,koje smo delili kroz božićne paketiće na humanitarnom bazaru pod nazivom „Praznični duh 2“.

Kako odlučujete kome Vaša organizacija pomaže?

-Odlučujemo tako što se oni nama obrate, podnesu zahtev, mi ih pozovemo i potpišemo memorandum o saradnji. Doniramo im količinu proizvoda koju trenutno imamo u magacinu, a oni su dužni da nam, nakom isporuke, proslede narativni izveštaje, da bismo znali da je sve prošlo kako treba.

Ko sve može i kako da doprinese Vašoj organizaciji?

-Mi radimo u sklopu kampanje koju je pokrenula fondacija “Ana i Vlade Divac”, uz finansijsku podršku USAID, “Spasimo hranu, spasimo humanost”, koja za cilj ima povećanje svesti građana o problemu bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane. Postoji nekoliko načina kojima se može pomoći. Određene kompanije pomažu finansijski, uplatom određenih sredstava, kojima mi kupujemo robu i distribuiramo ih socijalno ugroženom stanovništvu. Fondacija Mozzart kladionica će nam pomoći tako što će nam kupiti frižider, za proizvode koji zahtevaju adekvatno skladištenje. Takođe, svaki pojedinac može donirati novac putem SMS poruke, na broj 4540, a cena poruke je 100 dinara.

Šta je cilj Vaše organizacije?

-Naš cilj je da pomognemo socijalno ugroženom stanovništvu i da se potrudimo da im olakšamo život i omogućimo bolje sutra, spram naših mogućnosti. Trudimo se da ih osnažimo da i sami sebi mogu da pomognu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here