Srednjoškolci sa Kosova u poseti Novom Sadu

Grupa od petnaestoro učenika Gimnazije „Priština“ iz Lapljeg Sela, opština Gračanica na Kosovu i Metohiji, stigla je u sredu u Novi Sad. Tokom naredna četiri dana, oni će biti gosti učenika Gimnazije „Isidora Sekulić“, u okviru projekta „Srcem za mladi osmeh“, koji organizuje Udruženje građana Novi Sad.

Direktorka Gimnazije „Isidora Sekulić“, Tatjana Pejović Sebić, izrazila je zadovoljstvo što je njihova škola prvi domaćin ovog projekta koji je pokrenut ove godine.

„To su učenici trećeg razreda, a cilj ove posete je da se upoznaju sa vršnjacima iz Novog Sada, da sklope prijateljstva i upoznaju grad. Nadamo se da će nova prijateljstva trajati i da će se ova akcija nastaviti i sledeće godine“, rekla je Pejović Sebić.

Profesor Boban Radovanović, koji predaje likovnu kulturu u Gimnaziji „Priština“, očekuje lepo druženje.

„U ovo vreme, kada su svi na društvenim mrežama i kada je skoro sve virtuelno, mislim da je živi kontakt najbolji način da se vratimo onom prirodnom i zdravom načinu komuniciranja. Definitivno je dobra ideja da se mladi iz raznih krajeva Srbije, ne samo sa Kosova i iz Vojvodine, međusobno posećuju“, istakao je Radovanović.

Anđela Miljković, učenica trećeg razreda škole sa KiM, veoma se raduje upoznavanju novih drugara i samog grada. Njen domaćin će biti novosadska učenica Marija Janjić, koja očekuje lepo iskustvo tokom naredna četiri dana.

Predsednik Udruženja građana Novi Sad, Goran Bajšanski, rekao je da je projekat „Srcem za mladi osmeh“ bio logičan potez nakon što se već deset godina uspešno realizuje projekat „Svim srcem za osmeh deteta“, u okviru kojeg su osnovci iz Vojvodine i Kosova razmenjivali gostoprimstva.

Foto: Alaksandar Jovanović

„Mnogi učenici tih osnovnih škola su i dalje u kontaktu. Sada smo to uradili sa srednjoškolcima i drago mi je što je Gimnazija ‘Isidora Sekulić’ pokrovitelj novog projekta. Mlade očekuju sportske aktivnosti, zabava, obilazak znamenitosti Novog Sada, Fruške Gore i Sremskih Karlovaca“, kazao je Bajšanski.

On se zahvalio ljudima i kompanijama dobrog srca koji su omogućili realizaciju ovog projekta, kao i Gradu Novom Sadu koji uvek podržava inicijative Udruženja građana Novi Sad.