Početak Gradske vesti Sremski Karlovci proslavili 176. godišnjicu Majske skupštine

Sremski Karlovci proslavili 176. godišnjicu Majske skupštine

16
0

U atmosferi punoj dostojanstva i ponosa, danas su Sremski Karlovci bili domaćin svečane Akademije i ceremonije polaganja venaca povodom obeležavanja 176. godišnjice od održavanja istorijske Majske skupštine. Ova skupština, održana 15. maja 1848. godine, označila je značajan preokret u istoriji Srpskog naroda, kao i Vojvodine u celini.

Predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, obratila se prisutnima ističući duboki značaj ovog istorijskog događaja. Majska skupština je, kako je naglasila, simbolizovala vekovnu borbu Srpskog naroda za slobodu i pravo na samoopredeljenje, te je označila ključni trenutak u procesu ujedinjenja Srba Vojvodine sa Srbijom.

Gojkovićeva je istakla hrabrost Srpskog naroda tog vremena, koji se hrabro suprotstavio tadašnjem političkom i društvenom sistemu, te je istakla da su Srbi bili na pravoj strani istorije. Naglasila je da je tada srpski narod hrabro istupio tražeći osnovna ljudska prava kao što su sloboda jezika, vere, obrazovanja i ukidanje feudalizma.

Nakon ceremonije polaganja venaca na spomenicima vođama iz perioda Majanske skupštine, predsednica Gojković je uručila zaslužena priznanja u oblasti nauke i umetnosti.

Na svečanoj Akademiji i ceremoniji polaganja venaca povodom obeležavanja 176. godišnjice od održavanja Majske skupštine prisustvovali su visoki zvaničnici iz pokrajinske i republičke administracije, kao i predstavnici vojske, policije, crkava i verskih zajednica. Među njima su bili predstavnik predsednika Vlade Republike Srbije, Nikola Banjac, potpredsednici i članovi Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, potpredsednici i poslanici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i predsednik Matice srpske.

Obratio se i predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Balint Juhas, koji je u svom govoru istakao značaj Majanske skupštine kao jednog od ključnih trenutaka u istoriji Vojvodine i srpskog naroda. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanja Starović, takođe je izneo svoje mišljenje o značaju ovog događaja, ističući važnost očuvanja tradicije i sećanja na hrabre pretke.

Potpredsednica Pokrajinske vlade, Sandra Božić, polagala je venac na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu u Pančevu, dok je na njegovom grobnom mestu u manastiru Krušedolu to učinila pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Aleksandra Ćirić Bošković.

Pored toga, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević, položio je venac na spomenik vođi Đorđu Stratimiroviću u Sremskim Karlovcima, dok je na njegovom grobnom mestu vence položio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Branko Markoski.

Ovaj impresivan skup visokih zvaničnika, vojnih predstavnika i predstavnika crkava i verskih zajednica, doprineo je svečanosti obeležavanja ovog važnog datuma u istoriji Vojvodine i Srbije.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here