„Srpska Kapadokija“ od 1. juna u Inđiji

U Pokrajinskoj vladi je predstavljen turistički projekat „Srpska Kapadokija“ u realizaciji Turističke organizacije opštine Inđija i kompanije „Kapadokya Kaya Balloons“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji će trajati od 1. juna do kraja avgusta 2023. godine.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je značaj ovog projekta u Vojvodini.

„Kada se ujedinimo svi oko ideje koja na početku izgleda kao san, ona postaje realizacija.Zahvalio bih Vladi Republike Srbije, Ministarstvu turizma i omladine koji su sversdno podržali taj projekat koji će u četvrtak, 1. juna postati stvarnost, a od 3. juna počeće komercijalna upotreba tih balona. Veliku zahvalnost dugujemo Turističkoj organizaciji opštine Inđija, i svima koji su verovali u taj projekat. Ako nastavimo ovim putem, zajedno možemo u narednom periodu da govorimo o sledećim iskoracima u pogledu kvaliteta turističke ponude. Sa Ministarstvom turizma i omladine ćemo obnoviti Informativni centar na Iriškom vencu, i učestvovati na mnogim projektima poput uređenja priobalja Dunava za koji je Republička vlada izdvojila preko 650 miliona dinara“, rekao je Ivanišević.

„Keltsko selo je ono po čemu je do sada bila poznata turistička ponuda Inđije, kao jedan od nosilaca oznake ‘Najbolje iz Vojvodine’, a svakako sve što imamo u Inđiji će ubuduće biti deo ponude onoga što i sam Sekretarijat predstavlja, a prva prilika za to će biti manifestacija ‘Dani Vojvodine u Novom Pazaru’ 26. avgusta, kao i Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu predviđen za oktobar“, dodao je sekretar.

Predstavnici turističkih organizacija i agencija iz Turske povoljno su uticali na realizaciju ove turističke atrakcije u Inđiji, a iz Turističke organizacije opštine Inđija ističu da je projektu dat prepoznatljiv i simboličan naziv „Srpska Kapadokija”.

Državljanima Republike Turske Srbija je privlačna zbog prirode, gastronomije, vinske rute, reka i rečnog saobraćaja, kao i istorije.

Kako navodi direktor TO Inđija Milan Bogojević, vožnja balonima na topao vazduh bi mogla da bude najveća turistička atrakcija u čitavom regionu, a svi meteorološki pokazatelji ovog podneblja pogoduju ovakvom vidu turističkog razgledanja.

„Najava prvog leta balona je veoma značajna za Vojvodinu, Srbiju i region. Zašto je ovo istorija, zato što prvi put u istoriji Srbije imamo komercijalne letove i komercijalne balone i prvi put u istoriji imamo balone koji mogu u jednu korpu da prihvate dvadeset turista. Korpa je prečnika 5,5 metara, a sami baloni bi trebalo da budu vidljivi i u Novom Sadu kada se podignu na Krčedinskoj adi. Prvi put su došli komercijalni piloti, kojih u Srbiji nemamo. Turski piloti od juče su u Inđiji, njih dvanaest uz jednog supervizora. U prethodne dve nedelje smo obučili naših dvadeset momaka koji će biti posada na zemlji“, rekao je Bogojević.

Let po ceni 5.940 dinara traje 10 minuta, nakon čega se baloni spuštaju, potom 5 minuta traje zamena putnika i leti se ponovo u ciklusima oko sat i po vremena.

Baloni lsu podignuti na oko 60 do 70 metara, a sam let je u ambijentu Krčedinske ade.

Prema rečima vlasnika kompanije „Kapadokya Kaya Balloons“ Murata Čobana, ovu turističku atrakciju realizuje izvorno u Kapadokiji, a sada i u Dubaiju i opštini Inđija.

Čoban se ovim poslom bavi od 1995. godine, ima preko 10.000 sati leta, nastavnik je i ispitivač u sopstvenoj školi za pilote balona na topao vazduh, a poseduje i centar za održavanje ovih letelica sa stručnim osobljem za čitavu Tursku.