Početak Gradske vesti Šta se u Novom Sadu najviše falsifikuje?

Šta se u Novom Sadu najviše falsifikuje?

25
0
Policijska uprava Novog Sada je od početka ove godine u 19 navrata zaplenila falsifikovane novčanica, što je neznatno manje od prethodne godine.

Većinom se radi o domaćem novcu, najčešće u apoenima od 1.000 dinara, ali je bilo i onih od 2.000, 5.000, pa i 500 dinara. Zatečene devize su mahom od 100 i 50 evra.

U nekoliko navrata građani su prijavili da su prevareni, a nije malo ni onih situacija u kojima su se zatekli zaposleni koji rade na kasama, ali nelegalne štamparije nisu otkrivane već nekoliko godina.

Kvalitet otkrivenog novca je uglavnom bio loš i srednji, a rasturačima falsifikata je mahom cilj da što pre dođu do legalnog kusura, kažu za Dnevnik u novosadskoj policiji.

Građani treba da obrate pažnju vizuelno i fizičkim dodirom na izgled novčanice. KKKod originalnih novčanica štampa je jasna, ima oštrinu, detalji su reljefni i osećaju se pod jagodicom prstiju. Falš novčanice su uglavnom glatke, boja im je često tamnija i detalji su zamućeni. Papir se može lako osetiti da je sumnjičavog kvaliteta, deblji je i nije elastičan, a neretko je i bez zaštitnih vlakana.

Krivično delo falsifikovanja novca regulisano je Krivičnim zakonikom, kojim su propisane kazne od jedne do 15 godina, u zavisnosti, pre svega, od toga da li se radi o proizvodnji, rasturanju i od ukupnog iznosa, ili da li se radi o organizovanoj grupi.

Izvor Vojvodina info