Početak Gradske vesti Stadion „Karađorđe“ proslavlja svoj prvi vek postojanja

Stadion „Karađorđe“ proslavlja svoj prvi vek postojanja

26
0

Stadion „Karađorđe“, poznat kao tvrđava Fudbalskog kluba Vojvodina, danas obeležava 100 godina od svog osnivanja. Na današnji dan, 28. juna 1924. godine, otvoreno je tadašnje igralište FK Vojvodina, koje će kasnije postati stadion „Karađorđe“. Za izgradnju ovog stadiona najzaslužniji je bio Davida Daka Popović, čija je zasluga obeležena polaganjem venca na njegovom grobu od strane članova kluba.

Davida Daka Popović, rođen 28. decembra 1886. godine u Novom Sadu, bio je značajna figura u istoriji grada i kluba. Nakon što je diplomirao na Politehničkom fakultetu u Budimpešti 1914. godine, Popović je bio član Srpskog narodnog odbora u Novom Sadu 1918. godine. Osnovao je građevinsku firmu 1921. godine, i svojim radom izgradio mnoge stambene i industrijske objekte širom Vojvodine.

Njegov najznačajniji projekat bio je izgradnja nasipa u dužini od sedam kilometara duž Dunava, čime je zaštitio Novi Sad od poplava. Taj nasip, završen 1933. godine, omogućio je stvaranje novih obradivih površina i smanjenje problema sa poplavama.

Popović je iskoristio svoj politički i ekonomski uticaj za izgradnju stadiona FK Vojvodina. Postao je predsednik kluba 1922. godine i iz ličnih sredstava finansirao izgradnju igrališta. Zahvaljujući njemu, stadion je dobio ime „Karađorđe“ u čast nacionalnog heroja i važnosti za srpsku zajednicu.

Na ceremoniji obeležavanja 100 godina stadiona, Petar Đurđev, član upravnog odbora FK Vojvodina, pohvalio je Popovićev doprinos sportskom, kulturnom i društvenom životu Novog Sada. Podsetio je na Popovićevu ulogu kao kraljevskog senatora i prvog bana Dunavske banovine, kao i na njegove napore u izgradnji infrastrukture i podršci klubu.

Stadion „Karađorđe“ trenutno prolazi kroz modernizaciju terena, koja uključuje postavljanje hibridne trave i grejnog sistema, kako bi se obezbedili optimalni uslovi za igru tokom cele godine. Jelena Kulpinski, direktorka stadiona, najavila je da će radovi biti završeni do kraja leta, čime će stadion ispunjavati najviše evropske standarde.

Na kraju, FK Vojvodina je obavestio svoje navijače da će uskoro početi prodaja sezonskih karata za sezonu 2024/25.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here