Svetlana Horvat „Ovogodišnje izdanje Serbian Fashion Week-a je rezultat naših putovanja i rada“

Na 22. Izdanju Serbia Fashion Week-a simbolično je predstavljeno 22 dizajnera iz većeg dela sveta. Na pitanje odakle toliko inspiracije o novim dizajnerima kao i o budućnim planovima odgovara nam predsednica Serbian Fashion Week-a Svetlana Horvat.

„Uvek tražimo nova tržišta za naše dizajnere, putem traganja za novim tržištem pronađemo i nove dizajnere iz tih zemalja. Upravo zbog toga je i bilo toliko predstavnika Dalekog Istoka na samom otvaranju. Ovo je 22. izdanje Serbia Fashion Week-a i zbog toga je i predstavljeno 22 dizajnera iz dvadeset dve zemlje sveta, ali veliki deo od svih dizajnera koji su došli u Novi Sad i jeste iz Dalekog istoka; Japan, Kambodža, Laos, Singapur, videli ste i Dubai kao i mnoge druge zemlje, i to je rezultat naših putovanja kao i rada.“-govori nam Svetlana Horvat.

Da li ste sada ceo svet obišli?

Latinska Amerika, moja njaveća želja. Nikako ne stižem a stalno me zovu. Kad je kod nas zima tamo je leto, a ja mnogo imam posla tada po Evropi, ali verujem da će biti.

Nikada ne otkrivate miljenike, da li ovaj put možemo dobiti vašeg favorita ovog izdanja.

Znate da to nikada ne radim, ali sa najdalje tačke planete ko je došao a to je japanski kreator Hikaru Seino, njega bih izdvojila. Fantastičan dizajner cveća, on je floral dizajner i to svoje znanje primenjuje na manekenima. Pravi od cveća haljine i detalje. po mom mišljenju to bi bio veoma lep motiv ovogodišnjeg Serbia Fashion Week-a, upravo taj dolazak Japana.

Hikaru Seino je postao svetski poznat zahvaljujući svojoj inovativnoj upotrebi cveća. Na ovogodišnjem Tokyo Fashion Week-u impresionirao je modni svet dizajnirajući pistu za reviju brenda Tender Peron koristeći cveće kao osnovni materijal. Njegova filozofija postala je centralna tema njegovog rada nakon Velikog zemljotresa u istočnom Japanu 2011. godine.

Koji su dalji planovi?

Pa evo mi smo već u pripremama za sledeći Fashion Week u Parizu, 2. i 3. marta 2024, u Parizu. Odabrani su kreatori, potvrđeno je od strane federacije visoke mode Francuske. Vidimo se tamo!

Serbia Fashion Week je i ovoga puta bilo mesto gde moda i umetnost postaju jedno, gde se kreativnost slavi i gde se svako veče pretvara u bajku.
Serbia Fashion Week – mesto gde moda postaje magija!

Autor: Stojan Ćutilo
Foto: Srđan ALeksić