Početak Gradske vesti Svi fakulteti u Novom Sadu dobijaju fotonaponski sistem

Svi fakulteti u Novom Sadu dobijaju fotonaponski sistem

18
0
Grad Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji će imati fotonaponske sisteme na visokim školama i objektima koji su u sastavu Univerziteta ovog grada.

Početkom ovog meseca Pokrajinska vlada opredelila je sredstva u iznosu od 105 miliona dinara, za izgradnju solarnih panela snage 50 kW na ukupno 13 objekata visokih škola i objektima koji su u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, a to su:

Filozofski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Pravni fakultet, Tehnološki fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Medicinski fakultet, Centar za sport Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Visoka tehnička škola strukovnih studija, Ekonomski fakultet – Subotica, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ – Zrenjanin, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmijum“ – Sremska Mitrovica, Pedagoški fakultet – Sombor, Učiteljski fakultet – Subotica.

Takođe, 2024. godine će preostalih 6 obrazovnih ustanova dobiti solarne panele među kojima su: Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, zgrada Univerziteta Novi Sad, Prirodno-matematički fakultet, Akademija umetnosti, Građevinski fakultet i Institut BioSens.

Pomenuta sredstva obezbeđena su putem javnog konkursa za finansiranje opreme i izgradnje sistema za proizvodnju električne energije u solarnim fotonaponskim panelima u obrazovnim ustanovama.

Ovim značajnim projektom, Grad Novi Sad ide u korak sa evropskim gradovima, s obzirom da je solarna energija jedna od najboljih izvora čiste energije.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinasirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

vojvodinauživo

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here